syntt%C3%A4rikakku9.jpg

Juhlittiin eilen tällä kakulla synttäreitäni. Kakussa on tämä Turengin aseman ruiskakkupohja. Täytteeksi valikoitui aseman oman kakun esimerkistä karpalohillo ja kermarahka, johon lisäsin myös vanilijakreemiä. Väliin heitin vielä siskon tuomaa joulusuklaata rouhittuna. Kakku oli kokonaisuudessaan tosi maukasta ja ihanaa, joulun makuista. Pohja oli tosi hyvä, helppo käsitellä, maistuva ja tuhdimpi kuin vehnäpohja. Pohjassa oli pienoinen kuoppa, jonka takia pikkuisen jouduin leikkaa-liimaamaan kerroksia. Pintaan tein karpalomehukiilteen ja reunoille leivittelin/pursottelin kermaa. Tätä voisin hyvin tehdä jouluksikin. Nam nam!

syntt%C3%A4rikakku11.jpg


RUIS-KARPALOTÄYTEKAKKU


Pohja:

16 cm vuokaan korotetuin reunoin löytyy täältä


Mehu kostutukseen ja kiilteeseen:

6 dl vettä

4 dl pakastekarpaloita

2 - 2 1/2 dl sokeria


Keitä kattilassa niin kauan, että marjat menevät pehmeiksi ja rikki. Siiviloi marjasakka pois. Jäähdytä.


Täyte:

n. 200 g karpalohilloa


3 dl kermaa

150 g rahkaa

150 g valmista vanilijakreemiä

n. 2 1/2 rkl sokeria


3 riviä joulusuklaata


Kostutus:

n. 2 1/2 dl karpalomehua

(tarkista maku, lisää tarvittaessa kiehutettua vettä)

Huom. Ruispohja vaatii normaalia enemmän kostutusta


Kiille:

1 dl karpalomehua

1 liivate


Pintaan:

3 dl kermaa (tai enemmän, jos pursotat)

suklaata, koristerakeita, karpaloa/puolukkaa


Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Vatkaa kerma, lisää siihen rahka, vanilijakreemi ja sokeri. Kostuta alimmaista pohjaa jäähtyneellä karpalomehulla. Levitä pohjalle ensin hilloa ja sitten reilusti kermaseosta. Levitä päälle rouhittua suklaata. Jatka näin koko kakku. Ylimmän pohjan päälle leivitä kostutuksen jälkeen ihan ohut kerros siivilän läpi paseerattua hilloa.

Laita sitten kakun päälle pienempi kakkurengas, jonka sisään kakkukalvot (leivinpaperikin voi käydä). Liota liivate kylmässä vedessä n. 5 minuuttia. Kiehauta karpalomehu ja liota liivate siihen. Anna hieman jäähtyä ja kaada varovasti pintaan vuoan sisään. Anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia tai enemmän.  

Vatkaa kerma. Kuorruta kakku kermalla ja pursota kiilteen reunaan koristepursotusta. Voit halutessasi spritsata pintaan sulaa suklaata ja heittää muutaman koristeen päälle.


syntt%C3%A4rikakku7.jpg

Kuvaaminen oli järkyttävän vaikeaa iltapimeässä, surkealla kameralla ja huonon kuvaajan kanssa. :) PInta meinasi näyttää aina vaan suklaanruskealta.

syntt%C3%A4rikakku10.jpg

Suosittelen tätä ehdottomasti! <3