puolukkas%C3%A4mpyl%C3%A4t.jpg

Leivän leipominen on ihanaa ja palkitsevaa. Sain päähäni kokeilla puolukkasämpylöitä. Niistä tulikin oikein minun makuuni. Hieman tuli mieleen entisaikojen ruis-puolukkapuuro. Nam! Meidän 3-vuotias puolukkapoika kaivelisi tosin vain puolukat leivästä. :) Toinen älynväläys oli kokeilla kukkamuottia leivän pintaan. Aina näämmä kannattaa kokeilla. Tuli kauniita sämpylöitä.

puolukkas%C3%A4mpyl%C3%A4t3.jpg

Tein samalla (=lapset teki) myös tavallisia sämpylöitä niille, joille puolukka ei maistu. Saman perustaikinan jaoin kahteen osaan ja siitä jatkoin puolukkataikinan tekoa.


PUOLUKKASÄMPYLÄT


Perustaikina:

6 dl kädenlämpöistä vettä

50 g hiivaa

1 1/2 tl suolaa

loraus juoksevaa hunajaa (tai siirappia)

4 dl ruisjauhoja

vehnäjauhoja


Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, hunaja ja ruisjauhot. Alusta vehnäjauhoilla taikinaksi. Jätä hieman pehmeäksi, jotta tulee pehmoisia sämpylöitä.


Jaa taikina kahteen osaan. Jätä toinen osa nousemaan muovin alle.

(Tai jos teet pelkkiä puolukkaisia, lisää puolukkasurvosta ja jauhoja kaksinkertainen määrä.)


Lisää puoleen taikinaan:

2 dl kevyesti sokeroitua puolukkasurvosta

vehnä- ja ruisjauhoja


Sekoita puolukkasurvos taikinaan. (Käsivatkain taikinakoukkuineen on oiva apu taikinan teossa.) Lisää vehnä- ja ruisjauhoja pikkuhiljaa niin, että saat pehmoisen, mutta ei enää tarttuvan taikinan. Jätä taikina nousemaan muovin alle lämpimään paikkaan. (Taikina on todennäköisesti viilentynyt puolukan lisäämisen jälkeen, joten se tarvitsee pidemmän lepoajan n. 30 minuuttia.) Leivo sillä aikaa perussämpylät ja touhua muuta. :)

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Pyörittele pyöreitä sämpylöitä ja nosta pellille. Kasta kukka- tai muu muotti jauhoissa (tai sihtaa sämpylöiden pintaan jauhoja) ja paina muotti melko syvään sämpylään. Nosta muotti pois. Jätä valmiit sämpylät kohoamaan muovin alle lämpimään paikkaan. Paista kohotuksen jälkeen 225 asteessa noin 15 minuuttia.

puolukkas%C3%A4mpyl%C3%A4t4.jpg

Muotiksi käy periaatteessa mikä tahansa muotti. Kannattaa oikeasti kokeilla erilaisia, voi saada mahtavia leipiä aikaan.

puolukkas%C3%A4mpyl%C3%A4t5.jpg

Lasten suloiset perussämpylät. Kuten huomaatte siellä on mm. golfmaila ja pallo. <3 <3 <3