Galette on kotoisin Ranskasta. Se tarkoittaa suoraan pellille tehtyä piirakkaa, joka voi olla suolainen tai makea. Piirakka on hyvin yksinkertainen ja rento; taikina kaulitaan pellille, lisätään täytteet keskelle ja taikinan reunat taitellaan vapaasti täytteen päälle. Olen suorastaan hurmaantunut näihin uusiin tuttavuuksiini! :)
Omaan pohjaani lisäsin ruista. Tykkään tuosta pohjasta tosi tosi paljon. Muutenkin piirakka on ihanaa. Ei kovin makeaa. Ihanteellinen pari tämän kanssa olisi vanilijajäätelö tai iso kermakeko, mutta minulle maistuisi ilman niitäkin. Tein näitä sadonkorjuumyyjäisiin.
LUUMU - JA OMENAGALETTET
4 x halk.noin 15 cm piirakkaa (tai yksi iso piirakka)
Kuoritaikina:
200 g vehnäjauhoja
100 g ruisjauhoja
80 g sokeria
200 g voita
1 muna
(ripaus suolaa)
Täyte:
tuoreita luumuja tai omenaa
perunajauhoja (luumugaletteen)
hiukan kanelisokeria
ripaus kardemummaa
Voiteluun:
kananmunaa
Taikinan voi tehdä joko kylmistä tai huoneenlämpöisistä raaka-aineista. Lämpimistä tehty taikina tarvitsee hiukan pidemmän jääkaappijäähdytyksen ennen kaulimista, mutta ainekset on helppo sekoittaa vatkaimella. Kylmätkin ainekset voi sekoittaa vatkaimella, mutta jos tekee isompaa määrää, vatkaimen käyttö on hankalaa ja silloin pitää ainekset nyppiä, mikä taas on hidasta. Tässä ei ole niin nuukaa, miten tekee, kunhan seuraat ainesmääriä. ;)
Mittaa kulhoon jauhot, sokeri, voi (kuutioi kylmä voi) ja suolaripaus. Vatkaa nopeasti vatkaimella murumaiseksi (tai nypi). Lisää muna ja vatkaa nopeasti sekaisin. Nosta taikina jääkaappiin kohmettumaan. Kylmistä aineksista tehdylle taikinalle riittää 20 - 30 min, lämpimistä siitä pitempi aika. (Voit kokeilla välillä, tuntuuko taikina hiukan kohmettuneelta.) Tässä välissä pese luumut / kuori omenat ja viipaloi ne valmiiksi.
Jaa taikina neljään yhtä suureen osaan. Kauli jauhoja apuna käyttäen suurinpiirtein ympyrän muotoisia ohuita levyä. (Voit kaulita suoraan leivinpaperin päällä, jos haluat.) Luumugaletteen sihtaa pohjan keskelle luumujen alle hiukan perunajauhoja mehua sitomaan. Levitä luumu / omenasiivut taikinan keskelle jättäen 3 - 4 cm tyhjäksi taikinan reunoilta. Ripottele päälle kanelisokeria ja ripaus kardemummaa. Käännä sen jälkeen taikinareunat vapaasti täytteen päälle. Voitele reunat munalla, jos muistat. Nosta galettet uunipellille ja paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia.
(Jos teet yhden ison galetten, kauli se suoraan leivinpaperille.)
Nauti jäätelön tai kermavaahdon kera!
Omenaista en päässytkään maistamaan, mutta ihan taatusti herkkua. :)
Kommentit