- Keittotaito vuodelta 1933 -

grahamleip%C3%A4.jpg

Leivotaan -lehdessä oli ohje leivän palmikoinnista. Halusin sitä kokeillä, mutta ehdottomasti kuituisemmalla leivällä kuin lehdessä oli. Päätinkin kokeilla kokonaan grahamjauhoista tehtyä leipää. Kuitua jauhoissa on 13g/100g. Vanhasta reseptikirjastani löytyi grahamleivän ohje, joten päätin iskeä kaksi kärpästä samalla iskulla. ;) Epäilin jo etukäteen, ettei noin kuituisessa leivässä palmikointi pääse oikeuksiinsa, koska sitkoa ei saa tarpeeksi. Ja niinhän siinä kävikin, että aika ruma leipä tuli. Leipä oli tosi maukasta, mutta toki hieman tivimpää kuin valkeasta vehnästä tehty. :)

Ohje on tässä siis 1933 vuoden ihanaan tyyliin. Tein neljäsosa-annoksen taikinaa.

 

GRAHAMLEIPÄ

 

2 l maitoa

100 g hiivaa

100 g voita

1 rkl suolaa

1 dl siirappia

3 kg lesemättömiä vehnäjauhoja (grahamjauhoja)

 

Maito lämmitetään ja siihen sekoitetaan suola, voi, siirappi ja erikseen nostatettu hiiva* (ei välttämätön nostattaa) sekä grahamjauhot vähitellen. Taikina alustetaan hyvin huolellisesti ja asetetaan nousemaan. Kun se on noussut kooltaan kaksinkertaiseksi, vaivataan se hyvin, leivotaan pitkiksi pötkyiksi, jotka saavat nousta, pistellään, voidellaan maidolla ja pannaan uuniin hyvään lämpöön 1 tunniksi. (Paistoin n. 200 asteessa isoa leipää n. 45 min.) Saavat jäähtyä peitettynä.

* Hiivan nostatus: Hiiva liuotetaan haaleaan veteen tai maitoon, sekoitetaan niin paljon vehnäjauhoja joukkoon, että siitä tulee vellimäinen seos. Hiiva saa nousta vehnäjauhosekoituksessa ennenkuin se pannaan taikinaan.

grahamleip%C3%A46.jpg

Palmikointi näkyi paiston jälkeen juuri ja juuri. Puhtaasta vehnästä onnistuu hyvin.

grahamleip%C3%A44.jpg

Palmikointiohje löytyy Leivotaan -lehden numerosta 3/2016.

grahamleip%C3%A45.jpg

Lasten sämpylöitä. :) Sämpylöinä tämä leipä maistui erityisen hyvälle. Sämpylät myös voideltiin maidolla.