m%C3%B6kkil%C3%A4insen%20ruisleip%C3%A43

Moni varmaan viettää juhannusta mökillä. Me ei. Tässä on kuitenkin hyvä ja helppo ohje kotiin tai mökille (mikäli omistaa siellä uunin). Leivät voi leipaista muiden töiden lomassa. Käymis- ja kohotusajat eivät ole niin tarkkoja. Mikäs sen parempaa kuin herkutella itsetehdyllä ruisleivällä?!

m%C3%B6kkil%C3%A4insen%20ruisleip%C3%A4.


MÖKKILÄISEN RUISLEIPÄ

2 leipää


5 3/4 dl ruisjauhoja

3/4 - 1 tl suolaa

20 g tuorehiivaa

1,7 dl maitoa

1,7 dl vettä

3/4 dl vehnäjauhoja

ruisjauhoja leivinpöydälle


Mittaa kulhoon ruisjauhot ja suola. Lämmitä vesi ja maito yhdessä kädenlämpöiseksi. Liota hiiva nesteeseen. Kaada neste ruisjauhoihin ja sekoita. Laita muovi/kelmu päälle ja jätä taikina käymään huoneenlämpöön n. 2 tunniksi. Lisää sen jälkeen taikinaan vehnäjauhot ja vaivaa sekaisin. Kaavi taikina ruisjauhotetulle pöydälle ja vaivaa siitä pötkö. Jaa pötkö kahteen osaan, jotka muovaile palloiksi. Painele tai kauli pallot mataliksi litteiksi leiviksi leivinpaperin päällä (halkaisija n. 20-22cm). Voit halutessasi tehdä lasilla reiät leipien keskelle ja paistaa myös kaksi pientä nappista. Pistele leivät ja peitä muovilla. Jätä nousemaan huoneenlämpöön 1 - 1 1/2 tunniksi. Lämmitä uuni 275 asteeseen pelti uunissa. Vedä leivinpaperi leipineen kuumalle pellille ja paista uunin keskivaiheilla 10 - 13 minuuttia. Jäähdytä ritilällä leivinliinan alla.

NAUTI ITSETEHDYSTÄ RUISLEIVÄSTÄ! :)


m%C3%B6kkil%C3%A4insen%20ruisleip%C3%A42