pataleip%C3%A42.jpg

Pataleipä - uusi mielenkiintoinen tuttavuus. Hieman vaatii pitempään odottelua mutta helppoa ja hyvää leipää. Onnistuu hyvin myös teräskattilassa (jossa ei ole muoviosia!). Voi toki olla, että oikeassa padassa tulisi vieläkin parempaa ja muhevampaa. Ohjeen muokkasin täältä. Jauhoja ja niiden suhteita voi muunnella mielensä mukaan.

 

PATALEIPÄ

 

4 1/2 dl hiivaleipäjauhoja

2 1/2 dl sämpyläjauhoja

2 tl suolaa

½ tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa

3 ½ dl vettä

 

Lisäksi

rypsiöljyä tai vuokasprayta

 

Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta kuivahiivassa) vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipä saa makua.

Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia. 

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Pataleipä irtoaa padasta helposti.

 

pataleip%C3%A4.jpg