- Keittotaito vuodelta 1933 -
Lapsena vietin aikaa paljon mummoni luona, sillä mummo asui naapurissa. Olin "mummon tyttö". Usein leivottiin jotain mummon tavaramerkkiä. Mummolla oli vanha, jo hieman risainen keittokirja, jota usein selailin. Sain leipoa siitä kirjasta aika usein Kahvikakkua.
Mummoni kuoltua, löysin tuon risaisen reseptikirjan jostakin kaapista ja pyysin sen itselleni. Äskettäin sain samasta kirjasta uudemman ja ehjän painoksen tädiltäni. Suuret kiitokset, Terttu! <3 Mieleeni nousi heti tuo lapsuuden kahvikakku, jonka nimi oli Kahvikakku. Päätin leipoa sen heti. Yhtä hyvältä maistui kuin lapsenakin!!! Sellaista perushyvää kahvikakkua. :) Kakkuvuokakin on luullakseni mummon vanha. :)
Tässäpä tämä kirja-aarre vuodelta 1933:
Ohjeet on vanhaan tapaan kuppimuodossa, joten käänsin tämän kakun nykyaikaan. Kupin koko voi tietääkseni vaihdella, mutta tässä yhdellä vanhanajan kupilla käännettynä. :)
KAHVIKAKKU
115 g (1kkp.) voisulaa
2 1/2 dl (2 kkp.) sokeria
1 tl kaneelia
1/2 tl kardemummaa
4 munaa
1 1/4 dl (1 kkp.) kermaa
1 tl soodaa
vajaa 2 3/4 dl (2 1/2 kkp) vehnäjauhoja (=175g)
Munat ja sokeri vatkataan hyvin, siihen lisättään kerma, mausteet, voisula ja jauhot, joihin sooda on sekoitettu. Kakku paistetaan voidellussa, leivitetyssä (jauhotetussa) vuoassa noin 1 tunti.
(Paistolämpöä ei ollut, mutta 175 astetta ja n. 50 minuuttia uunin alatasolla riitti minulla.)
Kommentit