glut.pataleip%C3%A42.jpg

Testasin gluteenitonta pataleipää ihan muuten vaan. Ohjeen otin täältä. Käytin taikinanesteenä ananas-porkkanamehua, en porkkanamehua (kun en löytänyt sellaista) kuten ohjeessa oli. Tuli mielenkiintoisen makuista. Ei pahaa, mutta ananas puski hieman pistävästi läpi (kuten vähän arvelinkin). Toisaalta aavistuksen hedelmäinen maku oli koukuttavakin. Erityisesti tuoreeltaan maistui. Tuskin teen toiste kuitenkaan ananasmehulla. ;)

 

GLUTEENITON PATALEIPÄ

 

Taikina:

4dl tummaa/karkeaa gluteenitonta jauhoseosta (käytin hieman enemmän)

2 dl gluteenitonta jauhoseosta

100 g siemenseosta (esim. GoGreen salaattisekoitus)

2 tl psylliumia

½ tl kuivahiivaa

½ tl suolaa

4 dl mehujuomaa (porkkanatuoremehua) tai vettä

 

Voiteluun:

rypsiöljyä tai vuokasprayta

 

Muut:

2 litran kannellinen uunipata (keraaminen tai valurauta)

tai teräskattila (ilman muoviosia)

 

 

Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lämmitä mehu tai vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää neste jauhoseoksen joukkoon. Sekoita taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutaman minuutin ajan. Taikina saa olla kimmoisaa. Peitä kulho tiiviisti kelmulla tai kannella. Jätä se huoneenlämpöön 12–24 tunniksi.

 

Nosta tyhjä pata kylmään uuniin ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Kääntele taikinaa muutaman kerran lastalla, mutta älä vaivaa. Ripottele pinnalle jauhoja ja peitä taikina puhtaalla leivinliinalla. Kohota työpöydällä 30 minuuttia.Ota pata uunista ja voitele se kevyesti rypsiöljyllä. Nosta taikina lastan avulla pataan. Peitä pata kannella ja nosta uuniin. Paista 30 minuuttia. Ota kansi pois ja laske uunin lämpötila 200 asteeseen. Jatka paistamista vielä 15 minuuttia, kunnes gluteeniton pataleipä pehmenee leikattavaksi.

 

glut.pataleip%C3%A4.jpg

 

Siemenseos oli ihana lisä leivässä.