joulukakku4jpg.jpg

Meillä herkuteltiin jouluna tällä kakulla. Ah ja nam! Aivan ihanaa ja täyteläistä suklaakakkua! Mutta ei silti ihan täydellistä. Teknisesti tämä ei onnistunut ollenkaan. Pohja painui notkolle paiston jälkeen ja jouduin vähän leikkaa-liimaamaan. Muutenkin pohjan käsittely oli hankalaa murenevuuden vuoksi. Kuorrute ei tuntunut asettuvan kakun päälle millään ym. mukavaa :) Täyte oli melko mietoa, joten ensi kerralla lisäisin täytteeseen joko hieman rahkaa tai käyttäisin sokeroitua puolukkasurvosta hillon sijaan. Ehkä myös lisäisin täytteen määrää. Mutta joka tapauksessa aivan superhyvää kakkua! :)

joulukakku3.jpg

 

SUKLAAKAKKU PUOLUKKAKERMALLA

(22-24 cm vuokaan)

 

Pohja:

200 g suklaata (käytin 100 g tummaa ja 100 g Fazerin Winter-suklaata)

200 g voita

4 munaa

2 dl sokeria

1 ½ dl vehnäjauhoja

¾ dl kaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta

2 tl vanilijasokeria

ripaus suolaa

½ dl vahvaa kahvia

 

Täyte:

2 dl vispikermaa

1 ½ dl puolukkahilloa

 

Kuorrutus:

200 g tummaa suklaata

1 ½ dl kuohukermaa

2 rkl voita

 

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Paloittele suklaa kattilaan ja sulata se voin kanssa miedolla lämmöllä sekoitellen. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset jäähtyneeseen suklaa-voiseokseen. Vatkaa valkuaiset ja sokeri marenkimaiseksi vaahdoksi. Nostele nokare valkuaisvaahtoa suklaa-voiseoksen joukkoon. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vanilijasokeri ja siivilöi seos taikinaan. Lisää suola ja kahvi. Sekoita tasaiseksi. Nostele taikinan joukkoon varovasti käännellen loput valkuaissokerivaahdosta. Valuta taikina kakkuvuokaan. Paista 175 asteisen uunin alatasolla n. 45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassa.

 

Halkaise jäähtynyt kakku kahteen osaan. Jätä tasaisempi pohjalevy päällimmäiseksi. Vaahdota kerma paksuksi ja sekoita joukkoon puolukkahillo. Laita toinen pohjalevy tarjoiluvadille tai kakkupahvin päälle. Levitä puolukkakerma pohjalle ja nosta päällimmäinen pohja kerman päälle. Nosta jääkaappiin.

 

Kuorrutusta varten paloittele suklaa. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen ja nosta pois levyltä. Lisää suklaa ja voi. Sekoita tasaiseksi. Anna seoksen jähmettyä paksummaksi ennen kakun päälle kaatamista, jotta se pysyy paremmin kakun päällä. (Itse kuorrutin kakun kakkuritilällä, jolloin ylimääräinen kuorrute valui alla olevalle lautaselle. Annoin osan kuorrutteesta jähmettyä hyvin jäykäksi ja levitin kuorrutetun kakun päälle paksumman suklaarenkaan koristeiden alle.)

 

joulukakku.jpg