saaristolaisleip%C3%A4.jpg

Tein eka kertaa saaristolaisleipää. Syönyt kyllä olen aiemminkin. Ihanaa, maukasta leipää ja vieläpä helppo tehdä! Aikaa menee muutamia tunteja, joten vähän pitää tekoa suunnitella. Selailin monia ohjeita. Monet olivat samanlaisia tai pienin eroin. Joissakin ohjeissa taikina kohotettiin kulhossa, joissakin taas suoraan leipävuoissa. Itse kohotin kulhossa ja jaoin nostatuksen jälkeen taikinan voideltuihin vuokiin. Leipä säilyy hyvin. Jäi jostakin mieleeni sellainenkin, että leipä säilytetään jääkaapissa, mutta voidaan toki pakastaakin. Otin ohjeen Kotiliedestä.

 

SAARISTOLAISLEIPÄ NAUVOSTA

 

1 litra piimää

75 g hiivaa

3 dl siirappia

3 dl kaljamaltaita

3 dl vehnäleseitä

3 dl ruisjauhoja

1 rkl suolaa

10 dl vehnäjauhoja

 

Voiteluun:

siirappia, vettä

 

Lämmitä piimä varovasti ja sekoita piimään murennettu hiiva, siirappi, kaljamaltaat, vehnänleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta 1 1/2 tuntia liinan alla. Voitele kaksi kahden litran (käytin 1,5 litran) vetoista, pitkänmallista ja korkeareunaista leipä- tai kakkuvuokaa. Jaa taikina vuokiin. Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet 1 1/2 tuntia, valele niitä lämpimällä vesi-siirappiliuoksella. Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään.  

saaristolaisleip%C3%A42.jpg