n%C3%A4kk%C3%A4ri.jpg

Tein ensimmäistä kertaa näkkäriä. Voi varmaankin huomata sen. Tai ehkä nämä näyttävät ihan muulta kuin näkkärit! :D Mutta hyviä nämä olivat! Sellaisen huomion tein, että hieman ohuemmaksi olisi saanut taikinan kaulita, jotta kuivumiseen ei olisi mennyt niin kauan aikaa. Näkkärikaulinkin olisi ihan hauska juttu. Mutta sellaista ei minulla ole, siksi näkkärit ovat sileitä. Laitoin taikinaan myös mustapippuria ripauksen, mutta se ei juurikaan maistunut, joten ensi kerralla kaksi tai kolme ripausta. Näitä oli kiva rouskeutella maidon kera. :)

 

SIEMENNÄKKÄRIT

n. 15 kpl

 

1 dl maitoa

12 g hiivaa

1 tl leipäsiirappia (tai muuta)

1/2 tl suolaa

mustapippuria

2/3 dl ruisjauhoja

n. 2 dl vehnäjauhoja

siemeniä, esim. auringonkukan ja pellavan

 

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää siirappi, suola, pippuri ja ruisjauhot. Alusta vehnäjauhoilla taikinaksi. Peitä kulho muovilla ja anna taikinan kohota puolisen tuntia. Painele taikina litteäksi leivinpaperin päällä. Ripauta jauhoja pintaan ja kauli ohueksi mahdollisimman neliöksi levyksi. Sivele taikinan pinta vedellä ja ripottele siemeniä pintaan. Kauli vielä kaulimella tai koristekaulimella, jotta siemenet jäävät taikinaan kiinni. Pistele taikina hyvin haarukalla. Paina veitsellä tai leikkaa pitsaleikkurilla/torttuhyrrällä levyyn sopivan kokoiset palat paloittelua varten. Paista 225 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia. Tarkkaile, ettei leivät kärähdä. Sammuta lopuksi uuni ja jätä luukku raolleen. Anna leipien kuivua uunin jälkilämmössä.

n%C3%A4kk%C3%A4ri2.jpg