sitruunajuustokakku.jpg

Tarulta löytyy Tarun Taikakakuista mitä ihanempia juustokakkuja. Olen jo pitempään ihastellut siellä tätä tai tätä lempeää sitruuna-vanilijajuustokakkua. Nyt oli aika testata sitä, kun vieraitakin oli tulossa. Ja kun mansikkakausi on aluillaan, päätin lisätä kakkuun mansikoita. Sanoisin, että voisiko raikkaampaa kakkua enää olla! Aluksi makustelin, että tuliko sitruunaa liikaa, sen verran kirpakalta tuntui, mutta mitä enemmän tätä kakkua söi ja mitä pidempään se sai maustua, sen herkullisempaa se oli. Me söimme tämän loppuun kaksi päivää hyytyymään laittamisen jälkeen ja silloin maku oli parhaimmillaan, ihanasti tasoittunut. Mansikoiden makukin erottui silloin selkeämmin. Kakun rakenne oli juuri sopivan pehmeä. Kermakiehkurat päällä kuuluvat ehdottomasti kakkuun jo maunkin puolesta. :)

sitruunajuustokakku2.jpg

Tein kakun noin halkaisijaltaan 22 cm vuokaan. Suosittelen makustelemaan täytettä samalla, kun lisää sitruunaa, ettei pääse omasta mielestä liian kirpeäksi. Ohjeen ja huomiot olen kopioinut suoraan Tarulta, kiitos Taru! :) Mansikoita puolitin keksipohjan päälle, en ihan irtopohjavuoan reunaan asti, ja lisäksi pinnalle.

 
LEMPEÄ SITRUUNA-VANILIJAJUUSTOKAKKU
 
Pohja:
200 g LU Bastogne-keksejä
80 g voita
 
 
Täyte:
4 dl vispikermaa 
250 g (1 prk) mascarpone-tuorejuustoa
200 g (1 prk) Valion vaniljarahkaa
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
muutama pyöräytys vaniljamyllystä
1 dl sitruunan mehua (n. 2 sitruunaa)
1 sitruunan raastettu kuori
6 liivatelehteä
 
Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita nämä yhteen ja painele kevyesti 24cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.
 
Tee täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja sokerit, lisää vaahtoon notkistettu tuorejuusto, vaniljarahka, sitruunan kuori ja puolet mehusta. Kiehauta loput sitruunan mehusta ja liota pehmenneet ja puristetut liivatelehdet siihen. Lisää neste ohuena nauhana täytteeseen ja kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mutta mieluummin yön yli. Koristele haluamallasi tavalla. 
(Kermapursotuksiin menee noin 1dl kermaa)
 
Huomioita:
-Sitruunat ovat kovin erikokoisia ja eri tavalla mehukkaita, siksi merkitsin mehun määrän deseinä. 
-Voit käyttää myös kaupan valmista leivontaan sopivaa makeuttamatonta sitruunatäysmehua. 
-Sokerin määrää kannattaa tarkastella itselle sopivaksi.
-Voit myös lisäillä tai vähentää sitruunan mehua riippuen siitä millaisesta mausta itse pidät.
-Laitoin täytteeseen myös sitruspuristimeen jääneet hedelmälihat (2 tl).
-Kakkuun kannattaa ehdottomasti käyttää korkearasvaista tuorejuustoa, näin täytteestä tulee täyteläinen. Rasvan määrä vaikuttaa myös kakun happamuuteen. Mascarpone on korkearasvaisin tuorejuusto, se sisältää merkistä riippuen noin 40% rasvaa.
 
sitruunajuustokakku3.jpg
 
sitruunajuustokakku5.jpg