Toffeinen%20banaani-kahvitorttu3.jpg

Kuulun niihin, jotka eivät tykkää banaanista leivonnaisissa. Paitsi täytekakun täytteenä. Nyt minun täytyy tarkentaa käsitystäni siten, että banaani ei maistu maailman parhaalta paistettuissa leivonnaisissa. Mutta siinäkin on ainakin yksi poikkeus: banaanipaistos. Kuuluuko se leivonnaisiin? Joka tapauksessa ihana herkku, jonka tulen vielä postaamaankin joskus.

Tämä toffeinen banaani-kahvitorttu syntyi reissun jälkeen, kun kaappiin oli tummunut useampi banaani. (Ei se kyllä yleensä syöntiä hidasta, mutta teki mieli leipoa. ;) ) Resepti löytyi Maria Öhrnin kirjasta Herkulliset täytekakut. Pohjan tein puoliksi ruis- ja puoliksi vehnäjauhoista. Miehen mielestä pohja oli liian jauhoista, minä taas tykkäsin, että ihanan rukiista. Vehnäjauholla saisi varmaan pehmeämmän pohjan. Toisaalta tein kakun myös hieman ohjetta pienempään vuokaan, joten sitä tuli paksummasti. Taisin paistaakin pikkuisen pitempään, joten pohja saattoi siinä kuivahtaa hiukkasen lisää. 

Mutta tätä torttua voin suositella. Ihana toffeen, kypsän banaanin ja kahvisen kerman sekoitus yhdistettynä rukiisen hauraan pohjan kanssa. Nam nam! Liian isoa palaa ei kannata lohnasta kerralla, koska kermaa on päällä aika kerros. Äklö olohan siitä tulee, jos liikaa kermaa ahmii kerralla. ;D

Toffeinen%20banaani-kahvitorttu4.jpg

 

BANAANI-KAHVITORTTU

 

Taikina:

150 g huoneenlämpöistä voita

2 rkl sokeria

1 keltuainen

3 dl sihtiruisjauhoja (tai vehnäjauhoja) (käytin 1/2 ruis-, 1/2 vehnäjauhoja)

 

Täyte:

2 pötköä (á 78g) toffeesuklaanappeja, esim. Center (korvasin osan maitosuklaalla)

3 kypsää banaania

3 1/2 dl kuohu- tai vispikermaa

1 tl pikakahvijauhetta

2 tl tomusokeria

 

Koristeluun: 

karkearakeista pikakahvijauhetta

 

Voitele halk. 21 cm piirasvuoka (minulla n. 19 cm irtopohjavuoka) ja ripottele päälle hiukan vehnäjauhoja. Vaahdota voi pehmeäksi sokerin kanssa. Sekoita joukkoon keltuainen, lisää jauhot ja vaivaa nopeasti taikinaksi. Nosta taikina vähintään 30 minuutiksi jääkaappiin. Painele sen jälkeen tasaisesti piirasvuokaan. Laita piirasvuoka taikinoineen vielä vähintään 30 minuutiksi jääkaappiin. Pistele piiraspohja haarukalla ja kypsennä sitä 200 asteisen uunin alimmalla tasolla noin 15 minuuttia tai kunnes pohjasta on tullut kauniin kullanruskea.

Levitä suklaanapit piiraan päälle vuokaan ja työnnä vuoka vielä kuumaan uuniin. Anna suklaan sulaa runsaan minuutin ajan, ota vuoka uunista ja levitä sulanut suklaa piiraspohjan päälle. Jäähdytä piiras täysin kylmäksi.

Halkaise kuoritut banaanit pitkittäin ja nosta viipaleet tiiviisti vierekkäin piiraskuoren päälle. Sekoita kermaan hyvin hienoksi jauhettu pikakahvijauhe ja tomusokeri ja vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi. Levitä tai pursota kermavaahto banaanien päälle. Koristele pinta kevysesti karkearakeisella pikakahvijauheella.

 

Toffeinen%20banaani-kahvitorttu2.jpg

Toffeinen%20banaani-kahvitorttu.jpg