sveitsil%C3%A4inen%20juustopiirakka3.jpg

Juhannuksena herkuteltiin myös tällä ihanan mehevällä ja maukkaalla sveitsiläisellä juustopiirakalla. Tämä on kyllä suolaisista suosikkini. En kyllästy tähän ollenkaan. Vai kyllästyykö suolaisiin yleensäkään? :P Tämä maistuu niin lämpimänä kuin kylmänä. Aika harvoin tosin tulee tätä tehtyä. Valkosipuli mausteena hillitsee hieman vieraille tekemistä, koska se jakaa niin voimakkaasti mielipiteet. Minusta valkosipuli kuitenkin kuuluu hyvin olennaisesti tähän piirakkaan. Nam nam, olisipa pala vielä jäljellä! :P

sveitsil%C3%A4inen%20juustopiirakka2.jpg

 

SVEITSILÄINEN JUUSTOPIIRAKKA
(ohje Kotilieden suuresta keittokirjasta)

Pohja:

300 g vehnäjauhoja
100 g voita
½ tl suolaa
1 ½ dl vettä

Täyte:

4 kananmunaa
1 ½ dl kermaa
½ dl maitoa
1 valkosipulinkynsi
pippuria
muskottipähkinää
400 g juustoraastetta (Mustaleima-emmentalin, Turunmaa Ritarin ja gruyéren sekoitus) (jätin viimeisen juuston pois)
2 tl maissijauhoa
 
Paloittele rasva pieniksi kuutioiksi. Lisää jauhot ja suola. Nypi ainekset muruiseksi seokseksi. (Itse vatkasin nopsasti vatkaimella murumaiseksi.) Sekoita vesi muruseokseen ja vaivaa nopeasti taikinaksi. Kiedo kelmuun ja anna olla jääkaapissa n. tunti.

Sekoita munat, kerma, maito, puristettu valkosipuli (pilkoin vain pieneksi), mausteet ja maissijauho keskenään. Kääntele juustoraaste varovasti joukkoon.

Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille (n. 2/3 korkealla). (Pistelin pohjan, vaikka sitä ei käsketty.) Levitä täyte päälle. Paista 200 asteisen uunin alimmalla tasolla 45 min. (paistoin n. tunnin, jotta sain pohjan kypsäksi). Tarjoa lämpimänä päärynää, omenaa tai rypäleitä sisältävän salaatin kanssa.

Piirakan voi tehdä myös pellin kokoiseksi, jolloin siitä tulee rieskamaisen ohut. Maissijauhon voi silloin jättää pois ja paistoajaksi pitäisi riittää puoli tuntia.

sveitsil%C3%A4inen%20juustopiirakka.jpg