nelj%C3%A4n%20viljan%20leip%C3%A42.jpg

Tein yhtenä päivänä pari muhkeaa neljän viljan leipää. Hyvää tuli! :) Käytin kaapista neljän viljan puurohiutaleita, jotka pitäisi saada kulutettua, lapset kun eivät ole innostuneet siitä puurona. Lisäksi käytin kolmen viljan sämpyläjauhoja ja vehnäjauhoja. Leivät olivat tosiaankin isoja ja korkeita, sopivat juuri ja juuri uunipellille. Taas päivittelin, miten helposti ja nopeasti saisi itsetehtyä hyvää leipää, kun vain tekisi sitä useammin. Väittäisin melkein, ettei yksinkertaisempaa ja näppärämää leivottavaa ole. Taikinan vaivaamiseen käytän käsivatkaimen taikinakoukkuja. Vatkain vaivaa 5 dl:n taikinan vielä ihan näpsäkästi. Eli käpäliäkään ei tarvitse löysään taikinaan sotkea. :)

 

NELJÄN VILJAN LEIPÄ

2 isoa leipää

 

5 dl kädenlämpöistä vettä

n. 50 g hiivaa

2 dl neljän viljan puurohiutaleita

n. 2 tl suolaa

n. 2 rkl leipäsiirappia

pussin loppu 3 viljan sämpyläjauhoja

vehnäjauhoja

n. 50 g pehmeää voita

 

Sekoita veteen hiiva, suola, siirappi ja puuroryynit. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa kimmoisaksi taikinaksi. Lisää voi, kun olet vaivannut jauhoja jo jonkin verran. Anna valmiin taikinan levätä muovin alla n. 15 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja pyöritä siitä esim. kaksi pyöreää leipää. Nosta pellille ja anna kohota lämpimässä paikassa. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Paista leipiä uunin alimmalla tasolla aluksi 5 minuuttia, jonka jälkeen laske lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamsta vielä noin 25 minuuttia.

 

nelj%C3%A4n%20viljan%20leip%C3%A4.jpg