raskitettu%20kauraleip%C3%A44.jpg

Jos haluaa erityisen hyvää leipää, kannattaa takina raskittaa eli tehdä siihen juuri. Raskituksen ei tarvitse kestää yön yli kaikissa taikinoissa. Lyhyempikin raskitus antaa leipää lisämakua. Tämän kauraleivän raskitus kesti pari tuntia, jonka jälkeen tein varsinaisen leipätaikinan. Tuli tosi hyvää leipää. Ohje on kouluaikainen. Käytin tähän kuivahiivaa, koska tuorehiivaa ei sattunut olemaan. Tykkään kuitenkin enemmän käyttää tuoretta. Tässäkin ohjeessa nestelämpötilat on katsottu tuorehiivan mukaan. Käytin siis omassa taikinassa huomattavasti kuumempaa vettä, jotta kuivahiiva alkaa toimia. Tärkeintä on, että taikinan saa käymään.

 

RASKITETTU KAURALEIPÄ

2 kpl

 

Raski eli juuri:

2 dl vettä (+30 astetta, kuivahiivalla huomattavasti kuumempaa)

4 g tuorehiivaa (tai n. 2 g kuivahiivaa)

90 g grahamjauhoja

50 g kaurahiutaleita

 

Sekoita ainekset huolellisesti ja anna käydä huoneenlämmössä kaksi tuntia. (Laitoin kuivahiivan takia kuumaan vesihauteeseen.)

 

Taikina:

2 dl vettä (+37 asteista, kuivahiivalla kuumempaa)

20 g tuorehiivaa (tai n. 9 g kuivahiivaa)

8 g suolaa

480 g vehnäjauhoja

20 g rasvaa (käytin öljyä)

 

Lisää ainekset raskiin ja vaivaa napakka, kimmoisa taikina. Anna taikinan levätä lämpimässä paikassa n. 15 minuuttia. Leivo taikinasta kaksi pyöreää leipää ja laita leivät nousemaan lämpimään paikkaan muovilla peitettynä. (Itse laskin altaaseen kuumaa vettä ja asettelin pellin siihen päälle. Ripsautin leipien päälle hiukan jauhoja, jotta muovi ei tartu kiinni.) Anna leipien nousta 1 - 1 1/2 tuntia (itsellä tuon 1 1/2h). Voit sen jälkeen sihdata leipien pintaan jauhoja ja vetää niihin terävällä veitsellä viillot, jos haluat. Laita leivät aluksi 230 asteiseen uuniin, mutta laske uunin lämpötila heti alussa 200 asteeseen. Paista noin 30 minuuttia. Alussa voit heittää uunin pohjalle muutaman kerran hiukan vettä. Vesihöyry tekee kuoresta paksumman ja rapeamman. Anna myös leipien jäähtyä ilman leivinliinaa, jos haluat kuoren säilyvän kovana.

 

raskitettu%20kauraleip%C3%A4.jpg