em%C3%A4nn%C3%A4nleip%C3%A4.jpg

Oi että itse tehty leipä on hyvää! Tämä leipä on minusta erityisen hyvää. Samaa mieltä oli viisivuotiaamme ja näytti tämä maistuvan muillekin. On tämä toki aika vaaleaa, sellaista herkutteluleipää. :) Ohje on alunperin kouluaikaisista resepteistä. Hieman se on käytössäni muokkautunut.

em%C3%A4nn%C3%A4nleip%C3%A43.jpg


EMÄNNÄN LEIPÄ
2 kpl

Taikina:

400 g vettä
10 g suolaa
25 g hiivaa
35 g pehmeää voita
20 g mallasuutetta (ei välttämätöntä)
n. 410 g vehnäjauhoja
110 g ruisjauhoja
110 g grahamjauhoja

Sekoita kädenlämpöinen vesi, suola, hiiva, mallasuute, ruisjauhot, grahamjauhot ja osa vehnäjauhoista. Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi loppuja vehnäjauhoja lisäten. Lisää pehmeä voi, kun olet vaivannut vähän aikaa.  Anna valmiin  taikinan levätä n. 15 minuuttia muovin alla lämpimässä paikassa. Muotoile pyöreiksi tai pitkulaisiksi leiviksi ja nosta leivät pellille. Nostata lämpimässä paikassa muovin alla 30-40 minuuttia (lämmöstä riippuen). Halutessasi voit jauhottaa leivät ja tehdä niihin viiltoja terävällä veitsellä. Paista 225 asteessa n. 20 minuuttia. Itse paistoin leipiä aluksi vajaa 20 minuuttia alatasolla ja nostin värin saamiseksi lopuksi noin viideksi minuutiksi keskitasolle. Uunin pohjalle voi paiston alkuvaiheessa heittää hiukan vettä. Vesihöyry parantaa kuoren muodostumista. Jos haluat, että leivän kuori säilyy kovana, anna leipien jäähtyä ilman leivinliinaa.

em%C3%A4nn%C3%A4nleip%C3%A42.jpg