kanelikierrepullat.jpg

Tein perjantaina litran taikinan näitä kanelikierteitä. Aika harvoin on kyllä tullut tehtyä. Vaikka näissä on samat ainekset kuin korvapuusteissa, tykkään puusteista enemmän. Miksiköhän? :)

 

KANELIKIERREPULLAT

n.70 kpl

1 l vettä tai maitoa
100 g hiivaa
300 g sokeria
25 g suolaa
20 g kardemummaa
2 munaa
reilu 2 kg vehnäjauhoja
350 g voita

kanelia, sokeria ja pehmeää tai sulaa voita täytteeksi, kananmunaa voiteluun, raesokeria päälle


Mittaa kädenlämpöinen neste kulhoon. Lisää hiiva, sokeri, suola, kardemumma ja munat, sekoita ainekset. Lisää jauhoja ja vaivaa samalla taikinaa. Lisää rasva ja vaivaa vielä useita minuutteja. Kokeile, onko taikinassa tarpeeksi sitkoa. Ota pala taikinaa, pyöritä siitä pieni pallo ja venytä taikinaa varovasti sormin joka suuntaan ohueksi levyksi. Jos taikina pysyy ohuenakin hyvin ehjänä, on siinä hyvä sitko. Jos taikina katkeilee helposti, vaivaa vielä jonkin aikaa.
Kumoa valmis taikina leivontapöydälle ja peitä muovilla. Anna taikinan levätä 15 minuuttia. (Jos taikina tuntuu kylmältä, anna levätä taikinakulhossa lämpimässä paikassa muovin alla ja hiukan pidempään.)
Kauli levännyt taikina n. 3 mm:n vahvuiseksi, 35-45 cm leveäksi matoksi. Voit myös jakaa taikinan pienempiin palasiin, jos tuntuu liian isolta. Voitele taikinalevy tasaisesti pehmeällä/sulalla voilla ja levitä kerros kaneli-sokeria päälle (suosittelen, että reilusti! ;)) Rullaa taikinalevy leveyssuunnassa rullalle saumapuoli alaspäin. Leikkaa rullasta n. 3 cm paksuja tasaisia siivuja. Nosta siivut pellille leikkauspinta ylöspäin. Taikinanauhan pään voit taittaa pullan alle. Ei näin ala paiston aikana repsottamaan. Nostata pullat. Aika riippuu taikinan ja huoneen lämpötilasta. Itse nostatin lämpimän vesialtaan päällä muovin alla n. 20 - 25 minuuttia. Voitele munalla ja ripottele raesokeria päälle. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 10-12 min.