%C3%A4idin%20hiivaleip%C3%A4.jpg

Äitini tekemä hiivaleipä on ollut minulle se ykköshiivaleipä, jossa on juuri se oikea maku. Johtuu varmaankin siitä, että sitä on saanut syödä lapsesta asti, mutta myös siitä, että se on yksinkertaisesti hyvää. Vihdoin sain aikaiseksi kokeilla itse äidin ohjeella. Hyvää leipää tuli, vaikka paistojälki onkin sähköuunissa eri kuin leivinuunissa. Ja taisi minulla muutenkin tulla hieman vaaleampaa. Meillä leikattiin lapsena tuollaisia pitkiä leipäsiivuja ja niitä kutsuttiin veneiksi. Se oli lapsen mielestä tosi hauskaa ja leivan syönti sujui sutjakasti. :)

 

ÄIDIN HIIVALEIPÄ

n. 4 - 5 leipää

 

1 l lämmintä maito-vesiseosta

1 - 1 1/2 rkl suolaa

1 pala hiivaa

ruisjauhoja

hiivaleipäjauhoja

 

Lisää kädenlämpöiseen nesteeseen suola ja hiiva.  Sekoita joukkoon ruisjauhoja vispilällä sekoittaen niin paljon, että on vielä helppo käsin vispata. Peitä sitten taikina liinalla tai muovilla ja nosta tekeytymään/käymään lämpimään paikkaan niin, että taikina nousee tai kuohuu kunnolla (minulla oli puolisen tuntia). Alusta sen jälkeen hiivaleipäjauhoilla napakka taikina. Anna taikinan nousta hetki. Leivo sitten pyöreitä n. 2 cm paksuja leipiä, nosta leivinpaperille ja pellille (voi myös kaulita leivinpaperin päällä, jos ei omista pelekkaa, jolla on helppo nostaa leipä pöydältä). Nostata, pistele hyvin ja paista n. 225 asteessa keskitasolla n. 15 minuuttia.

 

Ainut ongelma, kun uuniin mahtuu vain yksi leipä kerrallaan, on viimeisten leipien ylikohoaminen. Ylikohonneet leivät saattavat pistellessä hieman lässähtää, joten voisi kokeilla pistelyn jättämistä pois viimeisistä yksilöistä. :)

idin%20hiivaleip%C3%A42.jpg