luumupiilo.jpg

Siskolla oli sellainen joululeivonnaisen toive, että olin ensin ihan avuttomana. Hän halusi luumupiirasta, jossa olisi taikinakansi ja jota syötäisiin kerman kera. Todella hyvältä kuulosti, mutta enhän ollut kannellisia piiraita tehnyt juuri koskaan, saatikka luumusta. Sitten hoksasin marjapiilot. Siitäpä ohjetta muokkaamaan luumuiseksi. Luumutäytettä tein kahdenlaista, toisen keitin hillosokerilla ja toisesta tein paksua kiisseliä perunajauhoilla. Kumpikin olivat hyviä, mutta tuossa kiisselissä maistuu minusta enemmän itse luumu eikä se ole niin sokeristakaan. Näistä tuli kivoja pieniä jouluherkkuja. Tein myös samalla tyylillä ja taikinalla ison piiraan huomisille vieraille. Siitä myöhemmin lisää.

 

LUUMUPIILOT
(12kpl)

Pohja:

150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
(valitse jompikumpi vaihtoehto)

1. Luumuhillo:

400 g kuivattuja luumuja

2 dl vettä

200 g hillosokeria

Keitä hetki luumuja vedessä, jotta ne alkavat pehmetä. Lisää sitten hillosokeri ja keitä vielä noin 10 minuuttia. Hillo on paksua. Kannattaa sekoitella, ettei pala pohjaan. Jäähdytä hillo.

 

2. Luumukiisseli:

400 g kuivattuja luumuja

4 dl vettä

4-6 rkl sokeria

2 rkl perunjauhoja + vettä n. 1/2 dl

Keitä luumut sokerivedessä pehmeiksi niin, että ne rikkoutuvat kunnolla. Sekoita perunajauho kylmään veteen ja kaada luumuseokseen. Sekoita ja kiehauta. Nosta jäähtymään.


Koristeeksi:

tomusokeria, kermavaahtoa ja kanelia

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuiva-aineet. Laita taikina muoviin käärittynä jääkaappiin tunniksi pariksi. Keitä hillo tai kiisseli ja jäähdytä. Ota pohjataikinasta 1/3 erilleen kansia varten. Jaa loppuosa 12 palaan. Painele palat muffinipellin voideltujen syvennysten tai metallivuokien pohjalle. Lusikoi luumutäyte syvennyksiin. Kauli erilleen otettu taikina levyksi jauhotetulla pöydällä. Ota lasilla 12 pyöreää kantta. Nosta kannet luumupiilojen päälle. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 15 - 20 minuuttia. Anna jäähtyä. Irrota jäähtyneet piilot muffinipellistä varovasti esim. veitsen avulla. Koristele tomusokerilla, kermvaahdolla ja kanelilla.

 

luumupiilo.jpg2.jpg

Jos helpolla haluaa päästä, kaupan luumumarmeladikin käy tietysti. Se on vain huomattavasti imelämpää kuin nämä itsetehdyt täytteet.

luumupiilo.jpg3.jpg