ss%C3%A4t.jpg

Viime aikoina on pyörinyt päässä kaneliässien teko. En ollut tehnyt niitä vuosiin. Sattui niin mainiosti, että Mimmin keittiössä Mimmi oli tehnyt juuri sopivaan aikaan herkullisen kuuloisia ja näköisiä ässiä. Minäpä nappasin hyvän ohjeen sieltä eli täältä. Kiitos Mimmi! :) Todella hyviä ja mureita ässiä!!! Suosittelen ohjetta. :) Ohje on kopioitu Mimmin blogista.

 

KANELIÄSSÄT

( n. 60 kpl)

 

150 g voita  (tai margariinia )

11/4 dl sokeria

1 muna

1½ dl perunajauhoja

3 dl vehnäjauhoja

½ tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

1 rkl kermaa

pinnalle sokeria ( n.1½ dl) + kanelia oman maun mukaan... seos saa olla aika kanelista, koska taikinassa ei ole kanelia

Vatkaa rasva ja sokeri pehmeäksii vaahdoksi. Lisää muna, kerma ja keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi (sekoitin ihan käsin) Taikina on sen verran jämäkkää, että sen pystyy leipomaan vaikka heti taikinan valmistuttua. Tee kaneli-sokeriseos esim. isolle lautaselle. Hiero taikinasta tanko, jaa se yhden ässän paloihin, pyöräytä taikinapala käsien välissä tangoksi, kieritä kaneli-sokeriseoksessa ja muotoile pellille S. Katso tästä linkistä kuvia tekemisestä. Jotkut tykkäävät tehdä ässät niin että hierovat ohuen tangon pöytää vasten, pätkivät sen tasamittaan, sokeroivat ja muotoilevat siitä ässän. Teetpä millä tapaa tahansa, kannattaa taikinasta ilman muuta paistaa koepikkuleipä, jotta näkee ässän leviämisen.... minun ei ole tarvinnut koskaan lisätä tähän taikinaan jauhoja. Samalla koepikkuleivässä tulee testattua kaneli-sokeriseoksen riittävä maku. Paista ässät noin 175 (ihan vähän yli?) asteisessa uunissa keskitasossa (laitoin jälleen kaksi leivinpaperia päällekkäin, koska uunini paistaa helposti pohjapuolelta liikaa) kullan vaaleiksi.... varo etteivät kärvähdä. Jäähdytä ässät tasaisella alustalla. Ässät ovat varsinkin lämpiminä erittäin mureita, joten älä käsittele niitä kovakouraisesti  ja ovat ne jäähtyneinäkin ihanan mureita ( ei siis kovia).