frezza5.jpg

Kermaruusun blogissa on käynnissä reseptikilpailu, jossa tulee käyttää Pauligin Frezza kahvijuomaa tai -juomia. Minun ei pitänyt tällä kertaa osallistua, koska minulla on se toriprojekti kovasti ajatuksissa, ja olinkin oikeastaan jo unohtanut tuon kilpailun, mutta... Kaupassa Frezza-pullot hyppäsivät silmilleni!!! Päätin ostaa pari pulloa varalta, jos innostuisin. Enhän minä rauhaa asialta saanut, vaan päässä alkoi ajatukset surrata, ja oli tehtävä jotain. Tässä sitten on minun Frezza-kakkuni. :D Käykäähän osallistumassa Kermaruusun kisaan! :)

frezza4.jpg

Kakku on ihanaa! Todella kahvista ja päällä oleva kahvisiirappi kruunaa koko makuelämyksen. Pohjan olen muokannut tähän sopivaksi Suklaapossun mielettömän mehevästä suklaakakkupohjasta. Tosi ihana pohja. Suosittelen kokeilemaan. Kiitos Suklaapossulle taas ihanasta ohjeesta! <3 Täytekerros on hyvinkin kahvista, kunhan sitä makustelee ennen kahvisiirapin makustelua. Kahvisiirappi meinaa voimakkuudellaan hieman peitota täytteen makua, mutta on toisaalta ihan ehdoton huippu tässä kakussa. Liivatteen määrien arvioijana olen todella surkea, mutta nyt onnistuin aika hyvin heti eka kerralla. Ehkä puoli (tai varovasti yksi) liivatetta uskaltaisin jättää seuraavalla kerralla pois, mutta se ei ole mielestäni välttämätöntä.

frezza2.jpg

 

KAHVINEN FREZZA-KAKKU

(halk. n. 19 cm vuokaan)

 

Pohja:

40 g voita

20 g tummaa suklaata

30 g rypsiöljyä (n. 1/3 dl)

65 g Paulig Frezza forte -kahvijuomaa (0,65 dl)

50 g ranskankermaa (1/2 dl)

1 kananmuna

90 g sokeria (1 dl)

100 g vehnäjauhoja (1,6 dl)

12 g tummaa kaakaojauhetta (1/3 dl)

1/2 tl leivinjauhetta

1/3 tl soodaa

1/4 tl suolaa

1 tl vanilijasokeria

 

Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, kahvijuoma, ranskankerma sekä muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina voideltuun ja pohjalta leivinpaperoituun n. 19 cm irtopohjavuokaan paista 180 °C noin 20 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Anna jäähtyä.Tasoita jäähtynyt pohja eli leikkaa keskeltä kohonnut osa pois. Leikkaa myös n.1 cm pohjan reunoilta pois. (Voit halutessasi paistaa pohjan pienemmässä (n.17 cm) vuoassa, jolloin reunoja ei tarvitse leikata.)

 

Täyte:

200 g maustamatonta tuorejuustoa

100 g ranskankermaa

2 dl vispikermaa

½ dl Paulig Frezza Forte -kahvijuomaa

½ dl Paulig Frezza Mocca -kahvijuomaa

70 g sokeria

3 tl tummaa kaakaojauhetta

1 tl vanilijasokeria

5 liivatelehteä

tilkka vettä tai kahvijuomaa

 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja lisää kermaan. Lisää myös ranskankerma, sokeri, kaakaojauhe, kahvijuomat ja sokeri. Vatkaa ainekset nopeasti tasaiseksi. Tarkista maku. Kiehauta tilkka vettä tai kahvijuomaa ja liota liivatteet siihen. Valuta liivateseos koko ajan vatkaten täytteeseen.

 

Aseta pohjalevy tarjoilualustalle tai kakkupahville. Aseta halk. 19 cm irtopohjavuokan reunus kakkupohjan ympärille. (Voit halutessasi ensin voidella irtopohjavuoan reunat öljyllä ja sihdata tomusokerilla, jolloin vuoka irtoaa valmiista kakusta helposti.) Huomaa, että tarjoilualusta tai kakkupahvi näkyy pohjan reunoilta n. 1 cm verran joka puolelta. Kaada täyte pohjan päälle ja varmista esim. lusikan varrella se peittää myös reunasyvennyksen kunnolla. Tasoita kakun pinta ja nosta kakku hyytymään jääkaappiin yön yli.

 

Pintaan:

 

Kahvisiirappi: 1 dl vahvaa hyvää kahvia + 1 dl sokeria

Keitetään hiljaisella tulella niin kauan kunnes seoksesta tulee siirappimaista. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirappi kannattaa tehdä vain vähän ennen päälle kaatamista.

 

Vispikermaa ja kahvipapumakeisia

 

Pursota valmiin kakun päälle reunalle kermaruusukkeet. Koristele kahvipapumakeisilla. Valuta jäähtynyttä kahvisiirappia varovasti keskelle kakkua niin että se leviää tasaisesti kermaruusukkeihin asti. Nosta hetkeksi jääkaappiin, jotta siirappi hieman jähmettyy.

 

fressa3.jpg

frezza.jpg