SL707423-normal.jpg

Minusta on mukava kokeilla vanhoja reseptejä. Tämän tortun ohje on Isoäidin parhaat leivonnaiset -kirjasta. Todella hyvää torttua - kaloristakin kyllä. :) Vähensin reilusti voin määrää (sokerinkin hieman) tortun pinnalla ja oli siltikin erittäin herkullista. Harmi, kun kuva on huono ja pimeä (en ymmärrä kuvaamisesta juurikaan mitään :( ). Kirjassa muutenkin torttu on herkullisemman näköinen, kun siinä on mantelilastuja paljon reilummin. Mulla on osittain mantelijauhetta.

 

VOITORTTU

 

Taikina:

400 g (6,2 dl) jauhoja, lisäksi jauhotukseen

20 g tuorehiivaa

1 ¼ dl kädenlämpöistä maitoa

30 g (2,5 rkl) sokeria

70 g voisulaa

½ tl suolaa

2 munaa

 

Täyte:

 

300 g voita (käytin 200 g)

¼ tl suolaa

150 g mantelilastuja (käytin jonkin verran, myös mantelijauhetta)

150 g (1,8 dl) sokeria (käytin vähemmän)

¼ tl kanelia

 

Siivilöi jauhot kulhoon ja paina keskelle kuoppa. Liuota hiiva maitoon, lisää hiukan sokeria ja kaada jauhokuoppaan. Karista päälle ohuelti jauhoja ja anna taikinajuuren nousta liinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa 10 minuuttia.

Kun pinta alkaa rakoilla, sekoita joukkoon loppu sokeri, voi, suola ja munat ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Vaivaa taikinaa niin kauan, kunnes siihen muotoutuu kuplia ja se irtoaa kulhon reunoista. Kauli taikina jauhotetulla työtasolla tasapaksuksi uunipellin kokoiseksi levyksi. Siirrä voitelemattomalle (laitoin leivinpaperin) uunipellille, peitä liinalla ja anna taas nousta.

Painele taikinaan kahdella sormella lähekkäin niin syviä kuoppia, että ne eivät paistettaessa umpeudu. (Painoin pohjaan asti, mutta en rikkonut pohjaa.)

Vaahdota voi ja suola ja siirra pursotinpussiin, jossa on 6 mm:n tylla (en käyttänyt tyllaa). Pursota taikinan kuoppien väleihin pieniä voitupsuja ja anna voin valua kuoppiin. Jaa mantelit taikinan pinnalle. Sekoita sokeri ja kaneli ja ripottele reilusti tortun päälle.

Paista torttua 200 asteessa 5 minuuttia, laske lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 12-15 minuuttia. Tortun tulee olla pinnasta rapea ja vaaleanruskea mutta sisältä pehmeä.