- Leipäkuukausi -

SL706865-normal.jpg

Kokeilin jälleen kouluaikaista reseptiä. Tällä kertaa raskitettua kauraleipää eli juurileipää eli tarkoittaa, että leivän siemen on käynyt. Raskitettu leipä on mm. maukkaampaa ja säilyy paremmin. Hyvää tuli. Tulee kyllä syötyä tuoreena hieman liikaa. :P

 

KAURALEIPÄ (RASKITETTU)

(minulla 2 leipää + 6 sämpylää)

 

Raski:

2 1/2 dl vettä (+30 astetta)

5 g hiivaa

110 g grahamjauhoja

200 g kaurahiutaleita

 

Sekoita kaikki ainekset huolellisesti keskenään ja anna käydä huoneenlämmössä 2 tuntia.

 

Lisää raskiin seuraavat aineet:

2 1/2 dl vettä (+37 astetta)

25 g hiivaa

13 g suolaa

610 g vehnäjauhoja

25 g voita

 

Vaivaa taikinaksi. Anna taikinan levätä muovin alla 10 minuuttia. Paloittele taikina.  (Tein kaksi 450 g leipää ja lopuista sämpylöitä.) Riivaa eli muotoile pyöreitä leipiä ja nosta pellille. (Riivaamisessa käytetään tiettyä tekniikkaa. Voidaan riivata yksi tai kaksi leipää kerrallaan. Tässä videolinkki ruisleivän riivaamisesta. Toivottavasti hieman selkeyttää riivata sanaa. :) ) Nostata leivät (minulla 45 min). Jos haluat koristeviillot, siivilöi leipien pintaan kevyesti vehnäjauhoja ja vedä viillot terävällä veitsellä. Paista uunin alaosassa alussa 230 asteessa, sitten lasketaan 200 asteeseen. Paistoaika n. 30 minuutia. Ihan alussa voi heittää uunin pohjalle hiukan vettä, jolloin leivät saavat höyryä. Tämä tekee kuoresta rapsakamman ja kiiltävämmän.