- Leipäkuukausi -

SL706955-normal.jpg

Vihdoin sain aikaiseksi aloittaa hapanjuuren hapattamisen. Nyt on menossa toinen/kolmas päivä ja pientä kuplintaa on purnukassa alkanut ilmetä. Kallisarvoista purnukkaani säilyttelen lämpimän pesuhuoneen pyykkikaapin päällä patalapun päällä. :) Ohjeen nappasin Leivotaan -lehden marras-joulukuun 2013 numerosta. Kirjoittelen sen myöhemmin tähän. Toivottavasti oma juureni onnistuu ja saan siitä jotain leivottuakin. :)

Tässä tulee hapanjuuren ohje. Ohjeita on monenlaisia ja varmasti useammalla tavalla voi saada hyvän juuren.

 

HAPANJUURI

 

Pane juuri isoon, steriloituun ja tiiviillä kannella suljettavaan lasipurkkiin. Anna lasipurkin seistä lämpimässä, huoneenlämmössä tai mahdollisesti lämpöpatterin tai uunin läheisyydessä. Älä säilytä lasipurkkia tiskipöydällä tai kivilevyllä vaan puisella työpöydällä tai leikkuulaudalla. Muista myös puhtaat työvälineet juurta sekoittaessasi.

 

TEE NÄIN

 

1. päivä:

2 dl ruisjauhoja (mielellään luomu)

2 dl vettä

Sekoita huolellisesti.

 

2. päivä:

Sekoita huolellisesti.

 

3. päivä:

Ruoki juurta:

1 dl ruisjauhoja

1 dl vettä

Sekoita hyvin.

 

4. päivä:

Ruoki juurta:

1/2 dl ruisjauhoja

1/2 dl vettä

Sekoita hyvin.

 

Toivottavasti juuri on alkanut käydä! Jos ei siltä vaikuta, ruoki juurta vielä kolme päivää 4. päivän ohjeen mukaan. Jos tästäkään ei ole apua, on jokin mennyt pieleen. Silloin ei voi muuta kuin heittää juuri pois ja alkaa alusta.

Säilytä käynnissä olevaa juurta jääkaapissa. Hapanjuurta voi jatkossa ruokkia myös vehnäjauhoilla, jos et halua leipoa kovin karkeaa leipää.

 

MIKSEI JUURI KÄY?

- Vaihda jauholajia ja kokeile uudestaan.

- Taikina kasvaa ja kuplii valtavasti: Säilytä jääkaapissa.

- Juuri haisee ja on vetistä: Ruoki useammin ja lisää jauhoja (4.päivän ohje).

 

Nämä siis Leivotaan -lehdestä.

 

Itse jätin alkuperäistä juurta jääkaappiin ja katson, kauanko se siellä elää. Yritän muistaa ruokkia n. kerran viikossa. Pakasteeseen otin pari desiä leipätaikinan esiastetta eli ennen kuin lisäsin suolat taikinaan.