SL705971-normal.jpg

Tähän mukavan kirpakkaan luumupiiraaseen ihastuin ennen muinoin harjoittelureissulla Saksassa. Vanilijakastikkeen kanssa ihanaa, mutta sokeroidun kermankin kanssa hyvää. Tätä pitää joka syksy tehdä, mutta siihen kertaan se yleensä jää. :)

 

LUUMUPIIRAS

(pyöreään piirakkavuokaan)

 

Pohja:

300 g jauhoja

200 g voita

100 g sokeria

1 muna

 

Mehun sitojaksi:

hiukan perunajauhoja

 

Päälle:

1 kg luumuja

raesokeria tai stroisselimurua (ohje alla)

 

Sekoita pohjan ainekset vatkaimella nopeasti sekaisin. Kääräise taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin pariksi tunniksi. Pese ja halkaise luumut. Poista kivet ja lohkaise puolikkaat vielä niin, että jää toisesta päästä hiukan kiinni. Kauli taikina piirasvuokaan sopivaksi tai painele sormin pohjalle ja reunoille. Sihtaa hiukan perunajauhoja pohjan päälle ja asettele sitten luumut alkaen ulkoreunasta. Ripottele päälle raesokeria tai stroisselimurua. Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla 200 asteessa 20-30 minuuttia. Anna jäähtyä. Syö kerman tai vanilijakastikkeen kanssa.

 

Stroisselimuru:

(en tiedä, mikä on sopiva määrä, kun summassa tein, mutta tämä voisi olla)

25 g voita

25 g sokeria

40 g vehnäjauhoja

Ainekset sekoitetaan nopeasti vatkaimella tai nypitään.

 

SL705975-normal.jpg

 

SL705961-normal.jpg

Kuva piiraasta ennen paistoa. Ei haittaa vaikka stroisselia olisi enemmän makeutta antamassa. Sen verran kirpakoita luumut ovat (tai ainakin olivat).