Tähän mukavan kirpakkaan luumupiiraaseen ihastuin ennen muinoin harjoittelureissulla Saksassa. Vanilijakastikkeen kanssa ihanaa, mutta sokeroidun kermankin kanssa hyvää. Tätä pitää joka syksy tehdä, mutta siihen kertaan se yleensä jää. :)
LUUMUPIIRAS
(pyöreään piirakkavuokaan)
Pohja:
300 g jauhoja
200 g voita
100 g sokeria
1 muna
Mehun sitojaksi:
hiukan perunajauhoja
Päälle:
1 kg luumuja
raesokeria tai stroisselimurua (ohje alla)
Sekoita pohjan ainekset vatkaimella nopeasti sekaisin. Kääräise taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin pariksi tunniksi. Pese ja halkaise luumut. Poista kivet ja lohkaise puolikkaat vielä niin, että jää toisesta päästä hiukan kiinni. Kauli taikina piirasvuokaan sopivaksi tai painele sormin pohjalle ja reunoille. Sihtaa hiukan perunajauhoja pohjan päälle ja asettele sitten luumut alkaen ulkoreunasta. Ripottele päälle raesokeria tai stroisselimurua. Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla 200 asteessa 20-30 minuuttia. Anna jäähtyä. Syö kerman tai vanilijakastikkeen kanssa.
Stroisselimuru:
(en tiedä, mikä on sopiva määrä, kun summassa tein, mutta tämä voisi olla)
25 g voita
25 g sokeria
40 g vehnäjauhoja
Ainekset sekoitetaan nopeasti vatkaimella tai nypitään.
Kuva piiraasta ennen paistoa. Ei haittaa vaikka stroisselia olisi enemmän makeutta antamassa. Sen verran kirpakoita luumut ovat (tai ainakin olivat).
Kommentit