Vieläkin ehdin reseptin testaukseen... Löysin kirjakaupasta ihanan tuntuisen, näköisen ja oloisen Isoäidin parhaat leivonnaiset -kirjan. Kun ei ollut hinnalla pilattu, ostin pois. Ohjeet lienee Saksan suunnalta tai jostain Keski-Euroopasta. Hassua, kun kääntäjä ei ole tarkentanut ohjeissa vanilijakreemipussin grammamäärää, vaan käyttää esimerkiksi 1 pussi vanilijakreemijauhetta. Selvitin, että Saksassa joku pussi on n. 40 g ja joku 111 g. Päätin käyttää hyväksi katsomani määrän. :)

preussilainen%20piirakka-normal.jpg

Tämä piirakka on vähän kakkumaista. Pohja on kuin kahvikakkua. Sen päälle levitetään vanilijakreemiä ja pinnalle muruseosta. Aivan hyvää kahvileipää, mutta ehkei tule tehtyä kovin usein. Ihan siitä syystä, että on niin paljon ihania reseptejä, jotka jo tiedän olevan ihania ja toisaalta, jotka on testaamatta. Mutta ei tämäkään testaus hukkaan mennyt. :)

 

PREUSSILAINEN PIIRAKKA

(1 peltillinen)

 

Taikina:

250 g voita

200 g (2,4 dl) sokeria

4 munaa

200 g (3 dl) jauhoja

40 g (1 dl) kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

 

Murupäällyste:

110 g (1,7 dl) jauhoja

40 g (0,5 dl) sokeria

50 g voita

 

Kuorrute:

(tämä siis omasta päästä)

n. 90 g vanilijakreemijauhetta

n. 2,7 dl vettä

 

Pinnalle:

tomusokeria

 

Taikina: Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita munat vähitellen joukkoon. Sekoita jauhoihin kaakao- ja leivinjauhe, siivilöi vaahtoon ja kääntele tasaiseksi.

Murupäällyste: Sekoita jauhot ja sokeri. Paloittele voi pieniksi, lisää jauhoihin ja nypi ainekset muruiksi. (Vatkasin itse vatkaimella muruiksi, nopsempaa. Mutta ei saa liian pitkään vatkata.)

Kuorrute: Valmista pakkauksen ohjeen mukaan.

Levitä taikina leivinpaperille uunipellille. Jaa kreemiseos teelusikalla pieninä nokareina taikinalle ja vetele seos ja taikina kauhan varrella mustavalkoisiksi kuvioiksi (niin kuin marmoroisit). Ripottele muruset taikinalle ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja hunnuta tomusokerilla.