Teki pitkästä aikaa mieli tehdä leipää. Jotakin uutta. Päätin kokeilla jonkin sortin mallasleipää. Tuli ihan syötävää. Taikinan jätin tarkoituksella pikkuisen löysäksi ja tulikin todella pehmoista leipää. Ensi kerralla laittaisin jauhoja hiukan enemmän. Mämmi- ja leipämaltaiden (jauhomaisia) sijaan käyttäisin kaljamaltaita.

MALLASLEIPÄ
3 isohkoa leipää
 
1 ½ dl mämmi- ja leipämaltaita (nämä oli jauhomaisia)
1 dl ruisjauhoja
5 dl kiehuvaa vettä
2 ½ dl piimää
1 ½ tl suolaa
3 rkl siirappia
50 g hiivaa
n. ½ dl kädenlämpöistä vettä
½ dl juoksevaa rypsiöljyvalmistetta tai muuta rasvaa
n. 850 g hiivaleipäjauhoja (käyttäisin ensi kerralla jonkin verran enemmän)
 
Kaada maltaat ja ruisjauhot kulhoon ja niiden päälle kiehuva vesi. Anna seistä n. ½ tuntia huoneenlämmössä. Lisää seokseen jääkaappikylmä piimä, suola ja siirappi sekä veteen liuotettu hiiva. Alusta taikina hiivaleipäjauhoilla. Lisää alustuksen loppuvaiheessa rasva. Taikina saa jäädä hiukan löysäksi, mutta voi tehdä myös kimmoisaksi. Anna taikina nousta lämpimässä vesihauteessa n.20 minuuttia. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo kolme pyöreää leipää. Asettele pellille. Pelti tulee aika täyteen, joten jos haluat, laita yksi toiselle pellille. Nostata leipiä 20-30 minuuttia. Paista uunin alimmalla tasolla ensin 225 asteessa 10 minuuttia ja laske sen jälkeen lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 20 minuuttia. Jäähdytä.

yes

P.S. Ruisraskikin on nostettu sulamaan. Olen nimittäin saanut anopilta yhden aarteen, jota tekisi mieli päästä kokeilemaan. Siitä myöhemmin kuvaa. Saas nähdä, mitä ruisleivästä tulee. Epäilyttää raskin laatu.