Suosikkisuolaseni. Tätä syötiin myös juhannuksen aikaan hyvän salaatin kera. Ihanan tuhti juustopiirakka, jonka kruunaa valkosipuli. Sikäli juuri hankala, kun valkosipuli tahtoo jakaa mielipiteet. Ei oikein tohdi tarjota kenelle vain, ellei sitten tiedä, ettei kyseessä ole valkosipulin kammoaja. laugh Voisi varmaan kokeilla ilman valkosipuliakin.

SVEITSILÄINEN JUUSTOPIIRAKKA
(ohje Kotilieden suuresta keittokirjasta)

Pohja:

300 g vehnäjauhoja
100 g voita
½ tl suolaa
1 ½ dl vettä

Täyte:

4 kananmunaa
1 ½ dl kermaa
½ dl maitoa
1 valkosipulinkynsi
pippuria
muskottipähkinää
400 g juustoraastetta (Mustaleima-emmentalin, Turunmaa Ritarin ja gruyéren sekoitus) (käytin punaista emmentalia ja Turunmaa Ritaria)
2 tl maissijauhoa
 
Paloittele rasva pieniksi kuutioiksi. Lisää jauhot ja suola. Nypi ainekset muruiseksi seokseksi. (Itse vatkasin nopsasti vatkaimella murumaiseksi.) Sekoita vesi muruseokseen ja vaivaa nopeasti taikinaksi. Kiedo kelmuun ja anna olla jääkaapissa n. tunti.

Sekoita munat, kerma, maito, puristettu valkosipuli (pilkoin vain pieneksi), mausteet ja maissijauho keskenään. Kääntele juustoraaste varovasti joukkoon.

Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille (n. 2/3 korkealla). (Pistelin pohjan, vaikka sitä ei käsketty.) Levitä täyte päälle. Paista 200 asteisen uunin alimmalla tasolla 45 min. (jouduin paistamaan n. tunnin, jotta sain pohjan kypsäksi). Tarjoa lämpimänä päärynää, omenaa tai rypäleitä sisältävän salaatin kanssa.

Piirakan voi tehdä myös pellin kokoiseksi (en ole itse kokeillut), jolloin siitä tulee rieskamaisen ohut. Maissijauhon voi silloin jättää pois ja paistoajaksi pitäisi riittää puoli tuntia.

yes