Parhaat munkit on Sodankylän sotkussa! Kinuskiset ja suklaiset.
Tai ehkä se tuntui siltä silloin...Aikoinaan palveluksen aikana ei kaksi munkkia kahvikuppia kohti tehnyt tiukkaa, jos nimittäin ei osannut valita, ottaako kinuskisen vai suklaisen. Nyt voisi tehdä tiukkaa.
Tai ei sittenkään. Juuri maistettiin ja yhtä herkkua olivat kuin silloin! Mieli teki toista...
SOTKUN MUNKIT
30-40 kpl
5 dl vettä
50 g hiivaa
12 g suolaa
100 g sokeria
1 muna
950 g vehnäjauhoja (käytin itse 1 kg, oli ehkä vähän liikaa)
100 g rasvaa
(ripaus kardemummaa, oma lisäys)
Vaivaa normaalin pullataikinan tapaan taikinaksi. Anna levätä muovin alla n. 20 min. Pyörittele pullia ja laita nousemaan öljyllä voidellulle leivinpaperille n. ½ tuntia. Paista 180 asteisessa rypsiöljyssä kattilassa sopivan ruskeiksi. Reikämunkit saat helposti, kun teet pyöreään nousseeseen pullaan reiän sormilla ja pyöräytät muutaman kerran reikää sormen ympäri.
Munkkitaikina kannattaa jättää pullataikinaa löysemmäksi!
Lisäksi tein pyöreitä munkkeja sitruunatäytteellä. Normaali taikina, mutta ruiskutin paiston jälkeen sitruunatäytettä sisuksiin. Hyviä olivat nämäkin!
SITRUUNATÄYTE
250 g maitorahkaa (anna valua taikinan teon ajan esim. suodatinpussissa)
5 rkl sokeria
1 ½ tl vanilijasokeria
3 tl sitruunan raastettua kuorta
Ainekset vain sekaisin. Pursotetaan munkkeihin ohutpäisellä pursotintyllalla paiston jälkeen ennen sokeritusta.
Tai ehkä se tuntui siltä silloin...Aikoinaan palveluksen aikana ei kaksi munkkia kahvikuppia kohti tehnyt tiukkaa, jos nimittäin ei osannut valita, ottaako kinuskisen vai suklaisen. Nyt voisi tehdä tiukkaa.
Tai ei sittenkään. Juuri maistettiin ja yhtä herkkua olivat kuin silloin! Mieli teki toista...
SOTKUN MUNKIT
30-40 kpl
5 dl vettä
50 g hiivaa
12 g suolaa
100 g sokeria
1 muna
950 g vehnäjauhoja (käytin itse 1 kg, oli ehkä vähän liikaa)
100 g rasvaa
(ripaus kardemummaa, oma lisäys)
Vaivaa normaalin pullataikinan tapaan taikinaksi. Anna levätä muovin alla n. 20 min. Pyörittele pullia ja laita nousemaan öljyllä voidellulle leivinpaperille n. ½ tuntia. Paista 180 asteisessa rypsiöljyssä kattilassa sopivan ruskeiksi. Reikämunkit saat helposti, kun teet pyöreään nousseeseen pullaan reiän sormilla ja pyöräytät muutaman kerran reikää sormen ympäri.
Munkkitaikina kannattaa jättää pullataikinaa löysemmäksi!
Lisäksi tein pyöreitä munkkeja sitruunatäytteellä. Normaali taikina, mutta ruiskutin paiston jälkeen sitruunatäytettä sisuksiin. Hyviä olivat nämäkin!
SITRUUNATÄYTE
250 g maitorahkaa (anna valua taikinan teon ajan esim. suodatinpussissa)
5 rkl sokeria
1 ½ tl vanilijasokeria
3 tl sitruunan raastettua kuorta
Ainekset vain sekaisin. Pursotetaan munkkeihin ohutpäisellä pursotintyllalla paiston jälkeen ennen sokeritusta.
Kommentit