Tällaista tänään. Leipälinja jatkuu... Pääsi jälleen nousemaan, eli tässä tapauksessa levenemään, vähän liikaa. blush Se tarkkuus, se tarkkuus! smiley Tämä leipä vaatii muutaman päivän työn eli raskituksen. Hapanjuurta voisi ottaa talteen seuraavaa kertaa varten, mutta en tällä kertaa muistanut. Tämä on ihanan jyväinen leipä ja sopivasti hapan. Ja tähän leipään hapanjuuren tekeminen on helppoa. Tällainen leipä, kuten ruisleipäkin, levenee ja korkeus laskee nousun aikana. Siksi ei kannata yhtään painaa valmiiksi muotoiltua pyöreää leipää pellin päällä.

Ohjetta (Pirkasta) tulee myös ennen pitkää. smiley

JUURILEIPÄ
2 leipää

PÄIVÄ 1: Juuri

2 dl maustamatonta jogurttia
1 dl ruisjauhoja

PÄIVÄ 2 TAI 3: Juuren elvytys

5 dl vettä
10 g tuorehiivaa
5 dl ruisjauhoja

Leipätaikina

10 g tuorehiivaa
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä tai mantelirouhetta
4-5 dl hiivaleipäjauhoja

1. Sekoita jogurtti ja ruisjauhot kulhossa. Anna seistä peitettynä huoneenlämmössä 1-2 vrk. Sekoita joitakin kertoja hapattamisen aikana.
2. Lisää juureen kylmä vesi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää ruisjauhot. Hapata edelleen huoneenlämmössä peitettynä 12-18 tuntia. Sekoita välillä.
3. Ota taikinajuurta 2 dl pakastimeen seuraavaa leipomiskertaa varten. Näin voit seuraavalla kerralla sulattaa juuren ja jatkaa leipomista juuren elvytyksestä.
4. Lisää loppujuureen murennettu hiiva, siirappi, suola, ruisjauhot, kaurahiutaleet ja auringonkukansiemenet. Alusta hiivaleipäjauhot taikinaan vähitellen. Taikina on raskas ja saa jäädä käteen tarttuvaksi. Anna taikinan kohota n. 40 minuuttia leivinliinan alla esim. lämpimässä vesialtaassa.
5. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle, jaa taikina kahteen osaan ja leivo limpuiksi. Ripottele pöydälle auringonkukan siemeniä ja pyöräytä lopuksi leivän pinta siemenissä. (Kostutin itse leivän pinnan pullasudilla ja ripottelin siemenet pintaan, jäi niin paremmin kiinni pintaan.) Kohota liinalla peitettynä 20-30 minuuttia lämpimässä paikassa.
6. Paista leipiä ensin 225 asteessa alatasolla 15 minuuttia. Alenna sen jälkeen uunin lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä n. 30 minuuttia.

yes