Njam njam! Mikäs olisi parempaa kahvin kanssa kuin tuore jääkaappikylmä korvapuusti?! Tai maidon kanssa uunituore puusti?! Vierasvaraa (pääasiassa kyllä muorin päiväkahvivaraa wink) piti leipoa pakkaseen.
Hyvä taikinaresepti löytyy täältä lähiaikoina. cheeky

Resepti (sovellettu koulun ohjeesta) n. 30 pullaan:

Taikina:

5 dl vettä
50 g hiivaa
150 g sokeria (1 3/4 dl)
12 g suolaa (n. 1 rkl)
10 g kardemummaa
50 g kananmunia (1 kpl)
1100 g vehnäjauhoja (käytän itse hiukan vähemmän, vajaa 1 kg)
150 g voita

Täytteeksi:

voita
kanelia
sokeria

Päälle:

kananmunaa
raesokeria

1. Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon. Lisää hiiva, sokeri, suola, kardemumma ja munat, sekoita ainekset.
2. Lisää jauhot. (Jauhot olisi hyvä vaivata taikinaan yhdellä kertaa, mutta jätän itse osan jauhoista laittamatta, koska tykkään pehmeämmästä taikinasta. Riippuen vähän vaivauskoneesta / -kädestä jauhojen määrä hiukan vaihtelee. Lisään rasvan jälkeen loput, jos tarvii.) Vaivaa taikinaa pari-kolme minuuttia koneella, kädellä hiukan kauemmin.
3. Lisää rasva ja vaivaa vielä useita minuutteja (5-8min). Kokeile, onko taikinassa tarpeeksi sitkoa. Ota pala taikinaa, pyöritä siitä pieni pallo ja venytä taikinaa varovasti sormin joka suuntaan ohueksi levyksi. Jos taikina pysyy ohuenakin hyvin ehjänä, on siinä hyvä sitko. Jos taikina katkeilee helposti, vaivaa vielä jonkin aikaa.
4. Kumoa valmis taikina leivontapöydälle ja peitä muovilla. Anna taikinan levätä 10 - 15 minuuttia. (Jos taikina tuntuu kylmältä, anna levätä taikinakulhossa lämpimässä paikassa muovin alla ja hiukan pidempään.)
5. Kauli levännyt taikina n. 2,5 mm:n vahvuiseksi, n. 25-30 cm leveäksi matoksi. Voit myös jakaa taikinan pienempiin palasiin, jos tuntuu liian isolta.
6. Voitele taikinalevy tasaisesti sulalla voilla (itse levitin huoneenlämpöistä voita suoraan paketista tasaisesti taikinamaton pintaan) ja levitä kerros kaneli-sokeria päälle (suosittelen, että reilusti! ;))
7. Rullaa taikinalevy leveyssuunnassa tiukalle rullalle saumapuoli alaspäin. Leikkaa rullasta 3-4 cm paksuja tasaisia siivuja (jos sinulla on puntari, voit punnita n. 60g painoisia palasia).
8. Paina paloihin peukaloilla korvapuustin muoto. Ota pala saumapuoli edelleen alaspäin pöydälle. Tue rullaa sivuista etusormilla napakasti ja paina peukalot keskelle rullaa syvälle pöytään asti (ei haittaa vaikka pohjastakin menee peukalot läpi). Sen jälkeen kun peukalot ovat syvällä pullassa, voit löysätä eturormia ja venytä pullaa peukaloilla hiukan tai hiukan reilummin ulospäin (tulee vähän niinkuin uoma) ja päästä puusti laskeutumaan muotoonsa.
9. Nostata pullat. Aika riippuu taikinan ja huoneen lämpötilasta. Itse nostatin lämpimän vesialtaan päällä muovin alla n. 25-30 minuuttia.
10. Voitele munalla ja ripottele raesokeria päälle.
11. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 10-12 min.

yes

Puustinteko-ohje on hieman vaikeaselkoinen ehkä. Kuvalliset ohjeet pitäisi olla, mutta kun 2-vuotiaan ja alle puolivuotiaan kanssa leipoo, sopivaa kuvaajaa ei oikein ole. smiley Kylläpä ne puustit onnistuu varmasti teiltä ihan ilman ohjeitakin! laugh Juhlapullaan kannattaa sitten käyttää vähän enemmän aineksia, jos haluaa extramaukkaita pullia / pitkoja. Laitan reseptin siitäkin.

Juhlapulla (1litran taikina):

1000 g vettä
200 g hiivaa
500 g sokeria
20 g suolaa
15 g kardemummaa
200 g kananmunia
2900 g vehnäjauhoja
500 g voita