Kahvi-tryffelikakku.jpg

Tammikuun leipälinjaan tulee perinteisesti yksi poikkeus. Joskus usiampikin, mutta tämä yksi on takuuvarma ja etukäteen tiedossa oleva. Siskoni nimittäin viettää syntymäpäiviään tammikuussa ja me ollaan aina juhlimassa! Olen viime vuosina saanut kunnian tehdä kakunkin, kun nyt kerran sopivan matkan päässä asutaan. Toiveena on yleensä jotain suklaista. 

Tämän kakun ohjeen muokkasin itsellemme sopivaksi viskikakusta. Laitoin kakkuun reilusti kahvia ja kostutustakin lisäsin huomattavasti. Tästä tuli kertaheitolla yksi suosikkikakuistani, suklainen ja mehevä. Kahvin maunkin sieltä tunnisti. Nam!

Kahvi-tryffelikakku5.jpg

Pohja paistetaan kahdessa samankokoisessa vuoassa. Minulla ei ollut ihan samankokoisia vuokia, joten paistoin toisen isommassa. Leikkasin siitä sitten ennen kokoamista ylimääräisen reunaosan pois.


KAHVI-TRYFFELIKAKKKU


Pohja:

100 g voita

4 munaa

4 dl sokeria

1 rkl vanilijasokeria

5 dl vehnäjauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 rkl leivinjauhetta

2 dl kiehuvaa vettä + 2 tl pikakahvijauhetta


Kostutus:

n. 1 1/2 dl vahvaa kahvijuomaa


Tryffelitäyte- ja kuorrute:

400 g tummaa suklaata (käytin 53%)

3 rkl pikakahvijauhetta

3 dl kuohukermaa

2 rkl hunajaa

50 g huoneenlämpöistä voita


Voitele kaksi yhtä suurta, halkaisijaltaan 20-22 cm irtopohjavuokaa. Pingota pohjaan leivinpaperi.

Kiehauta vesi ja lisää siihen pikakahvi. Jätä jäähtymään. Sulata voi. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää voisula ja jauhoseos lastalla sekoittaen muna-sokerivaahtoon. Sekoita lopuksi jäähtynyt kahvijuoma. Jaa taikina vuokiin. Paista pohjia 175 asteessa uunin alatasolla 30-35 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Anna pohjien jäähtyä hyvin, mielellään seuraavaan päivään.

Hienonna tryffeliä varten suklaa melko hienoksi rouheeksi. Kaada rouhe kulhoon. Mittaa pikakahvijauhe suklaan päälle. Mittaa kattilaan kerma ja hunaja ja kiehauta ne. Kaada kermaseos suklaan ja kahvijauheen päälle, sekoita kunnes suklaa sulaa. Lisää samalla voi joukkoon pieninä nokareina. Sekoita seos tasaiseksi ja nosta kylmään jäähtymään. 

Leikkaa kumpikin kakkupohja kahdeksi levyksi. Keitä vahvaa kahvia kostuttamista varten ja jätä kahvi jäähtymään. Jaa jäähtynyt tryffeliseos puoleksi. Vatkaa toista puolta sähkövatkaimella, jotta siitä tulee hieman kuohkeampaa. Jos tryffeli tuntuu liian kovalta vatkattavaksi, lämmitä sitä hetki mikrossa 10 sekuntia kerrallaan niin vatkaaminen onnistuu paremmin. Mitä enemmän vatkaat, sitä vaaleampi ja kuohkeampi täytteestä tulee.

Kokoa kakku tarjoiluvadille. Laita pohjalle yksi kakkulevy, kostuta se kahvilla ja levitä 1/3 täytetryffelistä päälle. Jatka näin kunnes saat aseteltua päällimmäisen levyn. Kostuta sekin vielä. Kuorruta kakku toisella tryffeliseoksen puolikkaalla. Lämmitä kuorrutettakin hetki mikrossa tarvittaessa ja hautessasi voit vaahdottaa sen myös.

Kahvi-tryffelikakku2.jpg

Helppo koristelu hoituu kahvipapumakeisilla, mutta ilman koristeitakin kakku on kaunis ja näyttävä.

Kahvi-tryffelikakku4.jpg

Mummms!