- Leipäkuukausi -

valkosipulileip%C3%A4.jpg

Kakkumonsterin innoittamana halusin kokeilla valkosipulileipää. Tein taikinan omasta päästä sämpyläjauhoilla ja muotoilin leivät pitkulaisiksi. Pinnalle raastoin juuston lopun, kylläkin turhan pienellä terällä, kun suli tuollaiseksi tasaiseksi matoksi. Ennen valkosipulin lisäämistä taikinaan jaoin taikinan kahtia ja tein toisesta leivästä perusleivän lapsille. (Perusleipä näyttää kuvassa suorastaan raa´alta, mutta kyllä se oikeasti on paistettu. :))

valkosipulileip%C3%A42.jpg

Juustoraaste ei ole ollenkaan välttämätön pinnassa, mutta antaahan se lisämakua.


VALKOSIPULILEIPÄ & PERUSSEKALEIPÄ

2 pienehköä leipää


2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä

1/2 pkt hiivaa

1 tl suolaa

1 tl hunajaa

40 g voita sulana

n. 6 1/2 dl sämpyläjauhoseosta

2 - 3 valkosipulinkynttä (kaksinkertaista, jos teet pelkästään valkosipulileipää)

(juustoraastetta)


Sekoita kulhossa vesi, hiiva, suola, hunaja, voi ja osa sämpyläjauhoista. Alusta lopuilla jauhoilla kimmoisa taikina. Jaa taikina kahtia. (Jos teet vain valkosipulileipää, ei tarvitse jakaa.) Silppua valkosipulinkynnet pieniksi ja vaivaa toiseen taikinaan. Anna taikinoiden levätä muovin alla hetki (10-15 min). Muotoile taikinat leiviksi ja nosta pellille nousemaan (n. 30 - 40 min riipuen huoneen lämpötilasta). Ripottele valkosipiluleivän pintaan juustoraastetta, jos haluat. Paista uunin alaosassa aluksi 225 asteessa muutama minuutti, lakse sitten lämpö 200 asteeseen ja jatka paistoa 20 - 25 minuuttia.


valkosipulileip%C3%A43.jpg