lakritsikruunu9.jpg

Johonkin se on piste laitettava! Niinpä osallistun tällä kakulla nami-hiiren hiirenkolon 8. leipomuskisailuun.  Kun nami-hiiri julkaisi kisailunsa aiheen, en ollut ihan riemuissaan. ;D En nimittäin ole koskaan oikein innostunut ajatuksesta lakritsista leivonnaisissa. Nyt oli siis otettava härkää sarvista. Muutamia kokeiluja tein ja ideoita olisi edelleenkin ollut työstettäväksi, mutta johonkin se on oikeasti piste laitettava. Jääköön loput sitten testattavaksi blogia varten. Jopa hieman innostuin aiheesta. :D

lakritsikruunu5.jpg

Tässä kakussa täytteenä on paahtokermahyytelö kardemummalla maustettuna. Ah ja voi, miten ihanaa! Pohjaksi tein lakritsilla höystettyä brownieta, nam nam! Lakumatot valikoituivat yrityksen ja erehdyksen kautta ihan käytännön syistä: helpompi leikata tällaista, jossa lakussa on välejä, kuin kovaa lakritsia. Yhdistelmästä tuli niin hyvä ja herkullinen, että saatan tehdä tätä toistekin. Ulkoisestikin tuli ihan kiva. :)

lakritsikruunu11.jpg

 

LAKRITSIHATTU

KARDEMUMMAISELLA PAAHTOKERMAHYYTELÖLLÄ JA LAKRITSIBROWNIELLA

 

Pohja:

 

(halk. 12 cm)

 

25 g tummaa suklaata

20 g voita

40 g sokeria

1 ½ tl vanilijasokeria

ripaus suolaa

½ munaa

15 g vehnäjauhoja

25 g hyvin pehmyttä laksitsia pilkottuna (esim. Fazer soft original)

 

 

Lakritsipinta kulhoon:

 

4 pkt lakumattoa (käytin salmiakkista)

1 litran kaarevapohjainen kulho

tuorekelmua

 

 

Kardemummainen paahtokermahyytelö:

 

5 liivatetta

2 dl sokeria

1 dl kiehuvaa vettä

5 dl kuohukermaa

2 tl vanilijasokeria

n. 1 tl kardemummaa

 

 

Koristeluun:

 

lakumatoista ylijääneitä suikaleita

lakumakeisia

 

 

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi 12 cm irtopohjavuoan pohjalle ja voitele vuoan reunoja hieman. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Nosta kattila pois levyltä ja pilko sekaan suklaa. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon sokerit ja suola. Lisää muna ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon jauhot turhia vatkaamatta. Lopuksi kääntele mukaan pilkotut lakritsinpalat. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 25-30 minuuttia, kunnes tikkuun ei jää taikinaa.

 

Erottele jokainen lakumatto kolmeksi levyksi. Leikkaa levyt toisesta päästä teräväkärkisiksi leveten toiseen päähän täyteen maton leveyteen. Vuoraa noin 1 litran vetoinen kulho tuorekelmulla. Asettele lakumatot tasaisin välein kulhon reunoille terävät kärjet pohjalle osoittaen.

 

lakritsikruunu13.jpg

 

Pane liivatteet pehmeneään kylmään veteen. Kaada sokeri paistinpannulle tasaiseksi kerrokseksi. Anna sokerin sulaa hetki sekoittamatta, sekoita ja paahda kauniin ruskeaksi. (Varo, ettei sokeri pala!) Nosta pannu pois levyltä ja lisää sokerin sekaan kiehuvan kuuma vesi. (Varo kuumaa höyryä!) Keitä seos tasaiseksi liuokseksi. Lisää kuivaksi puserretut liivatteet ja anna sokeriliemen jäähtyä. Vatkaa kerma vanilijasokerin ja kardemumman kanssa vaahdoksi. Kaada jäähtynyt sokeriliemi ohuena nauhana kermavaahdon sekaan samalla kevyesti sekoittaen. Kaada hyytelö kulhoon lakritsien päälle. Painele täytettä hieman lusikalla, jotta se painuu joka kohtaan. Paina browniepohja hyytelön ”sisään” samalle tasolle hyytelön kanssa. Nosta kelmun reunat kakun päälle ja nosta kakku hyytymään yön yli jääkaappiin.

Kumoa kakku kakkupahville tai tarjoiluvadille. Koristele ylijääneillä lakumaton palasilla ja lakumakesilla.

lakritsikruunu12.jpg

Tuhannet kiitokset nami-hiirelle ihanasta kisailusta! <3