charlotte4.jpg

Meillä herkuteltiin isänpäivänä tällä charlottella. Tumman käärtortun täytteenä on luumumarmeladia ja kermaa. Sisus on paahtokermahyytelöä. Kakku on gluteeniton ja laktoositon. En ollutkaan aikaisemmin tehnyt charlottea ja paahtokermahyytelökin oli ihan uusi juttu. Kakku oli melko mietoa, kylläkin hyvää. Isänpäivänä vielä valittelin, että saisi olla enemmän makua, mutta seuraavana päivänä oli oikein tosi hyvää ja maukasta. Itse päivänsankari tykkäsi kyllä kovasti jo juhlapäivänä. Ei tainnut saadakaan palaa enää seuraavana päivänä. ;D

charlotte3.jpg

Ohje on Kotilieden Isosta Leivontakirjasta.

 

TUMMA CHARLOTTE

Gluteeniton ja laktoositon

 

Kääretorttu:

4 munaa

1 1/2 dl sokeria

1 dl perunajauhoja

3 rkl tummaa kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

 

Täyte:

1-2 dl luumusosetta

1 dl (laktoositonta) kuohu- tai vispikermaa

1 rkl sokeria (jätin pois)

 

Paahtokermahyytelö: 

5 liivatelehteä

2 dl sokeria

1 dl kiehuvaa vettä

5 dl (laktoositonta) kuohu- tai vispikermaa

2 tl vanilijasokeria

 

Tee ensin kääretorttu. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne munavaahtoon siivilän läpi. Kääntele taikina varoen tasaiseksi. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle. Paista uunin keskiosassa n. 8 minuuttia (tai vähemmän, varo palamista!). Kumoa pohja sokeroidun leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä. 

Levitä pohjan päälle kerros luumusosetta ja kermavaahtoa. Kääri rullaksi aloittaen torttupohjan pitkältä sivulta paperia avuksi käyttäen. Anna kääretortun kiinteytyä viileässä sillä välin, kun teet kermahyytelön.

Pane liivatteet pehmeneään kylmään veteen. Kaada sokeri paistinpannulle tasaiseksi kerrokseksi. Anna sokerin sulaa sekoittamatta, sekoita ja paahda kauniin ruskeaksi. (Varo, ettei sokeri pala!) Nosta pannu pois levyltä ja lisää sokerin sekaan kiehuvan kuuma vesi. Varo kuumaa höyryä! Keitä seos tasaiseksi liuokseksi. Lisää kuivaksi puserretut liivatteet ja anna sokeriliemen jäähtyä.

Vatkaa kerma vanilijasokerin kanssa vaahdoksi. Kaada jäähtynyt sokeriliemi ohuena nauhana kermavaahdon sekaan samalla kevyesti sekoittaen.

Vuoraa pyöreäpohjainen, n. 1,5 litran kulho muovikelmulla. Leikkaa kääretorttu parin sentin viipaleiksi. Peitä kulhon pohja ja reunat kääretorttuviipaleilla. Kaada päälle kermahyytelö. Peitä vuoka kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia. Kumoa torttu vadille ja koristele esim. pehmeillä sokerihelmillä.

charlotte.jpg