Tässä on todella hyvä vaaleiden pikkuleipien ohje! Ihanan mureita ja maukkaita. Pikkuleivät vaativat kylläkin hyvin pitkän vaahdottamisajan, joten yleiskone on aika kova juttu näissä. Oma kärsivällisyyteni ei ainakaan olisi riittänyt, jos käsivatkaimella olisi pitänyt vaahdottaa. :) Tein pikkuleivät tapani mukaan voihin, jolloin vaahdottamisaika on 30 - 40 minuuttia. Kasvirasvalla riittää lyhempi aika, 15 -20 minuuttia. Pikkuleivistä voi tehdä sellaisia kuin haluaa, tosin en ole testannut kaulittavia muottipikkuleipiä. Tässä muutamia malleja. Ohje on kouluaikainen. Taisin tehdä näitä nyt ensimmäistä kertaa itse. Ihan varmasti tästä tulee vakiopikkuleipätaikina itselleni, vaikka harvoinpa tulee pikkuleipiä tehtyä. ;)
EINON PIKKULEIVÄT
n. 130 -150 kpl rippuen mallista ja koosta
450 g voita tai kasvirasvaa
300 g sokeria
100 g kananmunia
50 g vettä
640 g vehnäjauhoja
mausteita pikkuleivän mukaan (käytin itse 10 g vanilijasokeria)
Vaahdota sokeri ja rasva hyvin (voi + sokeri 30-40 minuuttia, kasvirasva + sokeri 15-20 minuuttia). Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita hyvin. Lisää huoneenlämpöinen vesi ja sekoita hyvin. Lisää vehnäjauhot siivilän läpi nopeasti sekoittaen ja tarvittaessa mausta. Paista n.180 asteessa 9 - 12 minuuttia pikkuleivän koosta riippuen.
Esimerkkimausteet:
- vanilliinisokeri, sitruunapasta, muut aromit tai pastat
- kaneliässä: massaan kanelia, päälle kanelisokeria
- vannike: vanilijasokeri
- hillosilmä: sitruuna-, banaani- tai appelsiiniaromia tms.
Nämä renkaat kastoin vesi-tomusokeriseoksessa ja dippasin koristerakeisiin.
Käpypikkuleipien sisälle laitoin hieman lemon curdia, yhdistin kaksi samankokoista pohjaa ja dippasin päät suklaaseen. Suklaatangot tein pursottamalla pitkät tangot pellille ja heti paiston jälkeen leikkasin sopiviksi pätkiksi. Jäähtymisen jälkeen dippasin päät suklaaseen.
Alla olevat pikkuleivät pursotin renkaan malliin. Paistossa menivät aika umpi. Pienemmällä tyllalla olisi saanut avorenkaat. Suklaaseen kasteltu nämäkin.
Hyviltä maistuivat nämäkin alla olevat pikkuleivät ilman koristeluja. Juhlavuutta saisi jo sillä, että sihtaisi tarjolle pannessa hiukan tomusokeria päälle.
Kommentit