tryffelikak-normal.jpg

Näin herkullisesti alkoi tämä aamu. 36 vuotta sitten päivä oli hyvinkin merkittävä. ;) Tänään ei niin merkittävä enää, mutta kakun arvoinen kuitenkin. Kotilieden vuoden 1990 joululeivontalehdestä löysin herkullisen näköisen tryffelikakun ohjeen. Itse asiassa olen jo monen vuoden aikana katsellut sitä sillä silmällä, että tekisi mieli tehdä. Ohje oli kylläkin hieman epäselvä, mutta tein sen omalla tulkinnallani ja kirjoittelin hieman selkeämpään muotoon. Tällaiset kakut paranevat vanhetessaan. Ongelma tahtoo olla, että se ei ehkä ehdi päästä parhaaseen makuunsa ennen kuin se on syöty parempiin suihin. Herkullista, suklaista kakkua silti! Koristeeksi tein suklaaruusuja nami-hiiren antamalla palkintohöylällä. Tosi ihania koristeita sillä kyllä saa ja vieläpä helposti. Tuhannet kiitokset vielä nami-hiiri! :)

tryffelikakkujpg-normal.jpg

 

TRYFFELIKAKKU

 

(n. 20 cm vuokaan)

 

Pohja:

 

4 munaa

1 ½ dl sokeria

170 g taloussuklaata

1 dl vehnäjauhoja

1 ½ dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

 

Väliin:

 

soseutettuja aprikooseja (käytin aprikoosimarmeladia)

 

Kostutukseen:

 

kermakahvia (käytin maitokahvia), mantelilikööriä tai punssia tai sokerivettä ja konjakkia

 

Kuorrutus:

 

170 g taloussuklaata

50 g voita

1 dl kermaa

½ dl tomusokeria

(tilkka kahvia tai konjakkia)

kaakaojauhetta

koristeluun kirsikoita ja mahonian lehtiä tai suklaalastuja

 

 

Vatkaa munat ja sokeri. Lisää joukkoon sulatettu, hieman jäähtynyt sula suklaa. Siivilöi taikinaan varovaisesti sekoittaen keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Kaada kakku vuodeltuun, leivinpaperoituun vuokaan. Kypsessä 175 asteessa alatasolla noin tunnin ajan (minulla vajaa tunti). Kumoa ja anna jäähtyä seuraavaan päivään.

 

Halkaise kakku kahteen tai kolmeen osaan. Kostuta, mutta älä liikaa. (Käytin reilun desin maitokahvia. Kosteus tasoittuu hiljalleen jääkaapissa.) Levitä kakkulevyjen väliin aprikoosisosetta. (Sivelin myös kootun kakun pintaan aprikoosimarmeladia, vaikka ohjeessa sitä ei kehoteta tekemään.)

 

Sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa. Lämmitä kerma. Yhdistä suklaa ja kerma ja sekoita tasaiseksi. Lisää voi ja tilkka kahvia tai konjakkia (en laittanut) ja sekoita, kunnes voipalat ovat sulaneet.Voit tarvittaessa käyttää hetken mikrossa tai levyllä jälkilämmöllä. Anna kuorrutteen jäähtyä jonkin aikaa hieman jähmeämmäksi (noin kädenlämpöiseksi), jotta pysyy paremmin kakun pinnalla. Kaada ja levitä suurin osa kuorrutteesta kakun pinnalle. Nosta jääkaappiin jähmettymään. Kun kuorrute on jähmettynyt, siivilöi kakun pintaan kaakaojauhetta. Lisää tomusokeria loppuun kuorrutteeseen niin, että kuorrutteesta tulee jähmeähköä. Valuta loppu kuorrute kaakaojauheen päälle erilaisiksi kohokuvioiksi ja sihtaa vielä pinnalle kaakaojautetta. Nosta jääkaapiin ja anna maustua seuraavaan päivään tai pidempään.

 

Koristele kirsikoilla ja mahonian (mitä lie?) lehdillä tai suklaalastuilla.

 

tryffelikakk-normal.jpg

 

tryffelika-normal.jpg