Vaikka kesä on jo ovella...



kolme peltiä jäälauttaleivosta leivottu tänään. smiley

JÄÄLAUTTALEIVOS

Pohja:

200 g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3 munankeltuaista
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
2 tl vanilijasokeria
1 rkl kermaa tai maitoa

Täyte:

1 levy Fazerin sinistä tai muuta suklaata

Marenki:

3 munan valkuaista
2 dl sokeria
 
Vaahdota voi ja sokerit. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut jauhot ja neste. Painele taikina uunipellin pohjalle leivinpaperin päälle. Ripottele rouhittu suklaa pinnalle ja painele hiukan. Vaihtoehtoisesti paloittele suklaa ja painele palaset taikinan päälle tasaisin välein. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi puhtaassa ja kuivassa kulhossa (vaahto on kovaa, kun pysyy ylösalasin kulhossa). Lisää sokeri vähitellen samalla vatkaten. Jatka kunnes vaahto on kiiltävää ja sileää. Levitä vaahto aaltomaisesti suklaan päälle. Paista 175 asteessa alatasolla n. 30 minuuttia. Loppupaistossa voi laittaa leivinpaperin päälle, jos leivos tummuu liikaa.

 
Useinmiten teen seuraavalla vähän mehevämmän version, tässä hieman suurennettu ohje:

Pohja:

300 g voita
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl fariinisokeria
4 – 5 keltuaista (pienempiä 5, suuria munia riittää 4)
6 dl vehnäjauhoja
1 ½ rkl kermaa, maitoa, vettä tms.
1 ½ tl leivinjauhetta
¾ tl soodaa
3 tl vanilijasokeria

Täyte:

200 g suklaata

Marenki:

4 – 5 valkuaista
3 dl sokeria

yes