Pitkästä aikaa ehdin tänne päivittää. Näitä en ole aiemmin tainnutkaan tehdä. Herkkupullia sanoisin.
Eli tehdään ensin normaaliin tapaan kierrepullia voi-kaneli-sokeri -täytteellä. Nostatetaan muovin alla hyvin (nostatin lähes tunnin). Painetaan neljällä sormella jokaisen pullan keskelle syvä kuoppa. Voidellaan pullat ja pursotetaan valmiiksi sekoitettua vanilijakreemiä kolo täyteen. Päälle halutessaan voi ripauttaa kanelia ja raesokeria. Paistetaan.
Mukavaa alkukesää!
Blogissa on ollut hiljaista viime viikkoina. Minulle on koittanut uusi työläisen arki ja leipomisaikaa on aiempaa vähemmän. Vielä vähemmän on aikaa blogin päivitykseen, mutta ajattelin kuitenkin, että pyrin itselleni uudet ohjeet kirjoittamaan tänne ylös. Tämän kakun tein siskolleni syntymäpäiväkakuksi K-ruoka -asivuston ohjeella. Ihan pieniä muokkauksia tein. Koronasäännösten takia ei vielä päästy kakulla herkuttelemaan, vaan jouduin lykkäämään sen pakkaseen, joten kakun mausta en voi sanoa vielä mitään. Tuleepahan samalla testattua pakkasen kestävyys. :)
halk. 22-24 cm vuokaan
5 munaa
1 ¼ dl sokeria
1 ¼ dl muscovadosokeria
250 g voita
250 g tummaa suklaata
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 ¼ tl leivinjauhetta
Kostutus:
n. 1 ¼ dl kahvia
Täyte ja kuorrute:
5 dl vispikermaa
225 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g tummaa suklaata
(1 – 2 rkl tomusokeria)
Sulata voi ja suklaa miedolla lämmöllä pienessä kattilassa. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita muna-sokerivaahdon joukkoon vuorotellen varovasti sekoittaen jauho-leivinjauheseosta sekä sulatetun voin ja suklaan seosta. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun / leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa alaosassa 50-60 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Peitä kakkupohja foliolla paiston loppuvaiheessa, mikäli se tummuu liikaa. Anna vuoan jäähtyä ja kumoa kakku. Halkaise täysin jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Kostuta kakkupohjalevyt kahvilla.
Sulata paloiteltu suklaa miedolla lämmöllä mikrossa lyhyissä erissä, välillä sekoittaen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Notkista tuorejuustoa ja sekoita se kerman joukkoon. Lusikoi ruokalusikallinen kerma-tuorejuustoa suklaan sekaan ja sekoita. Kaada sitten suklaa kerma-tuorejuuston sekaan ja vatkaan tasaiseksi. Täytä kakku heti, jotta suklaamousse ei ehdi jähmettyä liikaa.
Levitä ensimmäisen pohjalevyn päälle noin 1/4 suklaamoussesta. Nosta päälle toinen pohjalevy ja lisää päälle 1/4 suklaamoussesta. Levitä loppu suklaamousse kakun päälle ja reunoille. Saat tasoitettua kakun pinnan, kun käytät lämmitettyä palettiveistä tai sileää metallilastaa. Lämmitä lasta kuumalla vedellä ja kuivaa ennen levittämistä. Koristele kakku esimerkiksi suklaakoristeilla.
Mulla alkaa olla pakkomielle taatelileivonnaisiin. Lapsilta saan välillä tiukkaa palautetta asiasta. Monenmoista on taas tullut tehtyä, mutta nämä fudget kirjoitan ehdottomasti ylös tänne sekä itseäni että teitä varten. Käytin näihin raakakaakaota, koska se on ravinteikkaampaa, mutta tavallinen tummakin käy. Kaakaon määrää muuttamalla saa tummempaa ja vaaleampaa fudgea, mutta tuo 1/2 dl kannattaa ehdottomasti laittaa, jotta fudget pysyy hyvin kasassa. Testattu on ilman kaakaotakin. Aivan ihanan makuista niinkin, mutta massa kaipaa jämäköittäjää. Sopiva siihen on vielä mietinnässä.
TAATELISUKLAAFUDGET
24 palaa
150 g tuoreita taateleita (ilman kiviä)
100 g voita
1/2 - 3/4 dl raakakaakaojauhetta
ripaus merisuolaa
(pähkinöitä. kookoshiutaleita)
Poista taateleista kivet ja punnitse ne astiaan, jossa on helppo käyttää sauvasekoitinta, tai tehosekoittimeen. Sulata voi ja kaada taateleiden päälle. Soseuta hyvin. Lisää kaakao ja suola ja sekoita tasaiseksi massaksi. Jos haluat, kääntele joukkoon rouhittuja pähkinöitä. Rypistä leivinpaperista pala ja vuoraa sillä taateleiden säilytysrasia. Kaada massa leivinpaperin päälle vuokaan ja tasoita kulmia myöten. Voit halutessasi lisätä pintaan reilusti kookoshiutaleita. Nosta jähmettymään jääkaappiin vähintään tunniksi. Leikkaa jähmettynyt massa paloiksi ja säilytä jääkaapissa.
]]>Menikö nyt överiksi? Enpä ollut aiemmin hoksannut tällaista ideaa enkä törmännyt muuallakaan. Mulla on varmaan tänä syksynä pyörinyt liikaa mielessä kaksi lemppariani, pulla ja suklaa, ja siitä kai idea näihinkin sai alkunsa. Helppojakin nämä ovat, kun ei tarvitse kuin pyöreitä pullia pyöritellä ja painaa suklaanappi tai -pala keskelle. Jouluun sopisi hyvin joulusuklaa. Itse taidan silloin kallistua hedelmäpullan puoleen. :) En kirjoittele nyt ohjetta, kun peruspullaohje käy hyvin.
]]>Tässäpä helppo ja herkullinen pikkusuolainen pikkujouluihin tai muihin kekkereihin. Tein itse nyt ensimmäistä kertaa ja tykästyin kovasti. Nämä on tehty voitaikinalevyistä, koska ne on minusta ylivoimaisesti parhaan makuisia, mutta voi toki tehdä lehti- tai torttutaikinastakin. Myös itse tehty rahkavoitaikina olisi takuulla hyvä vaihtoehto. Ohje on tehty mutu-tuntumalla, sitä voi helposti muokata mieleisekseen.
LOHITORTUT
20kpl
10 levyä valmista voitaikinalevyä
1 muna voiteluun
seesaminsiemieniä
Täyte:
100 g tillituorejuustoa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g kylmäsavustettua kirjolohifilettä
1/4 - 1/2 paprikaa koosta riippuen
ruohosipulia
pippurisekoitusta
Koristeluun:
esim. tilliä, ruohosipulia, kirjolohta...
Valmista ensin tortut pakkauksen ohjeen mukaan. Voitele munalla ja ripottele seesaminsiemeniä sakaroille. Paista 225 asteessa n.12 minuuttia. Anna jäähtyä.
Valmista täyte: pilko kirjolohifilee pieniksi paloiksi ja sekoita tuorejuustojen kanssa kulhossa, pilko paprika pieniksi kuutioiksi ja lisää täytteeseen, saksi joukkoon reilusti ruohosipulia ja ripauta joukkoon pippurisekoitusta. Sekoita ainekset hyvin ja tee makutesti. Lisää tarvittaessa mausteita, tilliä tai ruohosipulia. Lusikoi täyte kertakäyttöiseen pursotinpussiin, katkaise pussin kärki ja pursota täyte torttujen keskelle. Halutessasi ripauta täytteen päälle ruohosipulia tai muuta vihreää, lohta tai mitä keksitkin.
Nämä voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin kuvun alle suojaan.
]]>Pullaihmisen unelmakakkua makusteltiin tässä hiljattain vuosipäivän kunniaksi kermavaahdon kera. Kyllä minä niin pärjäisin ilman muita herkkuja, kunhan on pullaa! Tein litran taikinasta bostonkakun 20 cm vuokaan ja lisäksi kierrepullia vuokiin noin 60-70 kpl. Pullamäärään vaikuttaa pullien koko.
SUKLAA-VANILIJAPULLAT
5 dl kädenlämpöistä vettä tai maitoa
50 g hiivaa
1 1/2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 muna
n. 12 g kardemummaa
175 g voita huoneenlämpöistä
n. 14-15 dl vehnäjauhoja
Täyte:
125 g huoneenlämpöistä voita
2 dl tomusokeria
1/2 tl vanilijajauhetta tai 3 tl vanilijasokeria
200 g karkeaksi hakattua suklaata (käytin maitosuklaata)
Pinnalle:
1 muna voiteluun
tomusokeria
n. 50 g tummaa suklaata sulatettuna
Alusta ja vaivaa normaali pullataikina. Anna kohota muovin alla noin kaksinkertaiseksi.
Valmista täyte: sekoita vatkaimella voi, tomusokeri ja vanilja.
Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmat pois. Jaa taikina kahtia. Kauli kumpikin pala suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä täyte puoliksi molemmille levyille. Ripottele päälle suklaarouhe. Kääri levyt rullalle pitkittäin. Leikkaa rullista paloja; bostonpullaan saa olla 4-5 cm paksuja, kierrepulliin 2-3 cm. Jos teet bostonpullan, pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. Asettele vuokaan rullasta leikattuja paloja leikkauspinta ylöspäin tasasin välein, jätä kuitenkin hiukan leviämisvaraa pullien väliin. Pullat saa paisua yhteen mutta jos vuoka on liian tiiviisti täytetty, taikina paisuu vuoasta ulos ja yli. Kappalepullat voi asetella vuokaan tai suoraan pellille leivinpaperin päälle. Anna pullien kohota muovin alla n. 1/2 tuntia, riippuen lämpötilasta. Voitele pullat munalla ja paista kappalepullia 220 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia ja bostonpullaa uunin alatasolla 200 asteessa n. 25 minuuttia. Anna jäähtyä.
Puuteroi jäähtyneet pullat tomusokerilla ja valuta päälle sulaa suklaata.
]]>En voinut olla tekemättä kakkua tämän taatelikinuskin alle. Niinpä syntyi tämä taateliporkkanakakku. Kostea, mehevä ja mausteinen. Aivan nappiin minun makuuni! Kakun voi tehdä joko vehnäjauhoista tai gluteenittomista. Itse tein kaurajauho-perunajauhoseoksesta ja toisen vehnästä. Vehnäinen kohosi uunissa hieman enemmän, mutta yhtä meheviä olivat kumpikin. Käytin kuivattuja taateleita, mutta uskoisin kakun onnistuvan mainiosti myös tuoreista taateleista.
TERVEELLISEMPI PORKKANAKAKKU TAATELIKINUSKILLA
20 cm irtopohjavuokaan
250 g kuivattuja taateleita (käytin Western kivettömiä)
1 dl kiehuvaa vettä
150 g voita sulana
2 munaa
2 1/2 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl kardemummaa
2 tl kanelia
ripaus suolaa
250 g porkkanaa hienoksi raastettuna (n.3 dl)
Pilko kivettömät taatelit kulhoon. Kaada päälle kiehuva vesi. Anna pehmetä 15-20 minuuttia. Kuori ja raasta porkkanat. Lisää voisula taateli-vesiseokseen ja soseuta sauvasekoittimella niin, että seos on tasaista massaa. Lisää munat. Sekoita hyvin puuhaarukalla. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sihdin läpi massaan. Sekoita tasaiseksi, mutta älä sen enempiä. Kääntele lopuksi joukkoon porkkanaraaste. Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat. Kaada massa vuokaan ja paista 175 asteisen uunin alaosassa 30-35 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä tikulla. Sekä uuneissa että jauhoissa on eroja, jotka vaikuttavat paistoaikaan. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Älä paista kuitenkaan ylimääräistä, jotta kakku ei turhaan kuivu. Anna kakun jäähtyä. Voit kumota sen tai antaa jäähtyä vuoassaan.
Valmista kinuski yllä olevan ohjeen mukaisesti. Puolikas annos riittää hyvin, jos et halua ylimääräistä kinuskia. Valuta vielä lämmintä kinuskia kakun keskelle, josta se valuu reunoja kohti. Voit myös avustaa kinuskin leviämisessä. :)
]]>Päähäni pälkähti kokeilla keittää hieman terveellisempää kinuskia taatelista. Joskus pälkähdykset onnistuvat, joskus eivät. Tähän pälkähdykseen olen kyllä tyytyväinen. Kinuskista tuli ihan kinuskin makuista ja kaiken lisäksi kylmässä se jähmettyy niin paksuksi, että sitä voi käyttää myös kakun päällä. Ei tämä kinuski toki ole yhtä kiiltävää eikä samettista kuin oikea kinuski, mutta aivan ihanaa joka tapauksessa, täynnä makua! Voisin syödä tätä hieman liikaakin. :)
Olen testannut tätä kinuskia sekä tuoreilla että kahdenlaisilla kuivatuilla taateleilla. Kaikilla onnistuu, värieroja hieman on. Tykkäsin itse eniten Westernin kivettömistä kuivatuista taateleista sekä tuoreista taateleista tehdystä kinuskista. Pehmeistä kuivatuista tuli punertavaa eikä maku ollut ihan niin kinuskinen. Taatelin kuoret voi lopuksi halutessaan siiviloidä kokonaan pois, jos pienet kuoren hituset haittaavat suutuntumaa.
TAATELIKINUSKI
200 g taateleita ilman kiviä
1 dl vettä
1 dl kuohukermaa
pari hyppysellistä merisuolaa
1-2 dl kuohukermaa
nokare (n. 20g) voita
Laita taatelit, vesi ja 1 dl kuohukermaa sekä suola kattilaan. Keitä hiljaisella tulella n. 5 minuuttia. Ota seos hetkeksi levyltä ja soseuta sauvasekoittimella mahdollisimman sileäksi. Laita takaisin levylle, lisää kermaa 1-2 dl riippuen haluatko juoksevampaa vai jähmeämpää kinuskia. Jatka keittämistä hiljaisella tulella n.15 minuuttia. Voit tässä vaiheessa siivilöidä kinuskin, jos haluat. Ota keitos levyltä, heitä voinokare sekaan ja anna sen sulaa sekoittamalla hiljalleen. Nautiskele kinuski lämpimänä tai nosta jääkaappiin jähtymään, jolloin se myös paksunee. Voit tarvittaessa lämmittää kinuskia hetken jääkaapin jälkeen, jos haluat siitä taas juoksevampaa. Mutta käytä heti lämmittämisen jälkeen, älä lämmitä enää uudelleen!
Tämä on kirpakoiden puolukoiden kanssa niin nams!
]]>